Кюстендилци отдадоха почит на Георги Аспарухов и Никола Котков, панихида отслужи архиерейският наместник отец Генади Генадиев

Отец Генади отслужи панихидата, до него Елка Бързакова.
  • Председателят на фен клуб „Гунди” Елка Бързакова: Отдаваме почит към Гунди и Котков и се прекланяме пред основателя на фен клуб “Гунди” (Кюстендил) Васил Николов, който приживе осъществи своята мечта – построяването на този параклис

 

 

За поредна година кюстендилци отдадоха почит и сведоха глави в памет на Георги Аспарухов и Никола Котков. Десетки хора се събраха пред параклиса “Св. Георги Победоносец” до стадион „Осогово” по повод 48 години от трагичната гибел на двете големи звезди на българския футбол, а архиерейският наместник отец Генади Генадиев отслужи панихида. Почит към двете ярки личности отдадоха и момчетата от фен клуба на ПФК “Левски” в Кюстендил, “Торсида-Кюстендил”, водени от председателя Слави Велинов.

Момчетата от “Торсида-Кюстендил”

“Днес е ден на възпоменание, ден на почит към Гунди и Котков и всички спортисти, оставили ярка следа в сърцата на хората. В този ден се прекланяме и към основателя на фен клуб “Гунди” (Кюстендил) Васил Николов, който успя приживе с общи усилия да осъществи своята мечта, а именно – построяването на този параклис. Днес е ден и на смирение. Толкова сме смъртни, че единственото, което ни остава, е да сме добри хора, да обичаме и почитаме. Бъдете здрави, добри и благословени”, каза пред присъстващите председателят на фен клуб “Гунди” Елка Бързакова, която преди година именно на този ден пое поста от вече покойния Васил Николов. Тя благодари на всички, дошли на панихидата, и обеща, че ще продължи започнатото от Васил Николов дело и ще прави всичко в името на спорта и футбола. Елка Бързакова е и първата притежателка на ВИП карта “Лейди Гунди” през 2008 г.

На 30 юни 1971 г. легендите на българския футбол Георги Аспарухов и Никола Котков умират в автомобилна катастрофа край прохода Витиня.

Двамата пътуват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнина на местния „Ботев”. Автомобилът се врязва в резервоара на товарен автомобил и двете футболни легенди загиват.