Хиляди кюстендилци наблюдаваха „Живите картини на Майстора“

Фрагментите бяха поставени през деня.
  • Евгени Серафимов и неговите ученици са поканени да представят спектакъла в Брюксел

  • В ХГ „Владимир Димитров-Майстора“-Кюстендил още се пази последният комплект маслени бои на великия творец

 

Магнетично, вълшебно, завладяващо. Това са едни от малкото думи, с които може да се опише спектакълът „Живите картини на Майстора“, на който се насладиха хиляди кюстендилци и гости на града. Евгени Серафимов и неговите ученици от школата „Новите майстори“, както и момичета от Сдружение „Дебют” постигнаха истински фурор в Кюстендил и дълго бяха аплодирани от публиката, която се наслади на уникалната плаваща картина на Майстора – „Момиче със слънчогледи“, и българския фолклор.

Парк „Езерата“ бе изпълнен докрай от хора, които се потопиха в невероятния мултимедиен и танцов спектакъл, както и на светлинното шоу “Цветовете на Майстора”, които бяха представени.

„Духът на Майстора е жив. Осъзнаваме ли, че сега е жътва, че водата помни песента на жътварките, че горещият въздух трепти от мараня и така трептят гласовете на българките. Осъзнавате ли, че тези девойки още ги има”, с тези думи художникът Евгени Серафимов даде начало на спектакъла. Той благодари на фолклорна формация „Фолк арт”, с ръководител Адела Харалампиева, на Студио „Дебют” и хореографа Стела Здравкова, на режисьора Лозен Йорданов, на Веска Миланова, както и за подкрепата на община Кюстендил и на съпругата си Лили.

Момичета от Сдружение „Дебют” на платформа, изградена в езерото, пресъздадоха елементи от българския бит и култура, представяйки традиционни ритуали като замесване на богородичен хляб. Танцьорките разказваха истории с платно и се превърнаха в живи модели от картините на Майстора. Картини на художник бяха изобразени на мащабен воден екран чрез съвременни технологични средства.

Картините на Майстова оживяха на сцената.

Уникалната плаваща картина беше показана за втори път, като първоначално тя изгря на гребния канал в Пловдив, след което в родния град на Евгени Серафимов.

Картината е разположена на площ от 5 декара. Фонът е кафеникаво-зеленикав, каквато е и водата, погледната отгоре. Най-големият фрагмент е с площ 9 на 14 метра и e с изображението на девойката (Тодорка Каменова е позирала на Майстора), около която плуваха 24 гигантски слънчогледа, някои от които с размер 6 на 7 метра. В изработката на уникалния арт проект са участвали общо 18 млади художници от Кюстендил, които са неизменна част от школата „Новите майстори“, а за нарисуването на гигантската репродукция са използвани 150 литра боя.

„Много се рових, но досега не намерих друг да е правил нещо подобно. Нашата ще е първата плуваща живописна картина в света”, заяви Евгени Серафимов. Именно на кюстендилския художник е смелия проект в екип от 60 души. Той припомни, че в ХГ „Владимир Димитров-Майстора“-Кюстендил още се пази последният комплект маслени бои на великия творец, с които той е рисувал. „Това чудо на изкуството стана възможно, след като спечелихме проект пред община Пловдив като част от инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата”. Нашата разработка е съвместна – на община Кюстендил, Сдружение „Партньори“, чрез школата „Новите майстори“ и студио „Дебют“. Ние бяхме сред общините финалисти и така получихме покана да представим наш проект, което ни обезпечава чисто финансово. От 150 разработки мога да се похваля, че ние се класирахме на второ място, което е невероятен успех“, разказа кюстендилският художник.

Подобна плаваща картина до този момент не е правена, а заради иновацията Евгени Серафимов и школата „Новите майстори“ вече имат покана да я представят в Брюксел.