Община Самоков с приз от инициативата “Да изчистим България заедно”

Община Самоков получи награда от кампанията “Да изчистим България заедно”. Общината е част от отличените 50 най-резултатни партньори на кампанията. „Зная, че не сме се справили много успешно с нерегламентираните сметища, боклуците и почистването на общината ни. Зная, че искам да сме много по-екологични и зелени. Зная, че хората и медиите са основателно критични и взискателни към дейността ни. Но и зная, че е приятно, когато от тази кампания ни наградиха за усилията”, каза кметът Владимир Георгиев. Признание за най-мащабна акция на над 2200 м надморска височина получиха високопланински спортен комплекс “Белмекен”, община Якоруда и Държавно горско стопанство-Якоруда, които заедно с националния отбор по биатлон, руския национален отбор по биатлон и Ендуру клуб – гр. Костенец почистиха зоните за отдих и спорт около язовир „Белмекен”.

На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

Миналата година в инициативата са взели участие 159 държави и са събрани 90 000 тона боклук, което се равнява на 200 напълно заредени самолета „Боинг 747“.