„Сокобаня – сърцето на Сърбия, Сапарева баня – душата на България” – посланието, с което трансграничните общини да се наложат  като балнео дестинации

Работна среща за представяне на съвместната Стратегия за развитие на туризма за периода 2019 – 2024 г. на трансграничните общини Сапарева баня, България и Сокобаня, Сърбия се проведе в рамките на проект № CB007.1.11.075 ”Балнеологичният туризъм – бъдещето на  здравето”.

Проектът се реализира съгласно сключен договор за безвъзмездна финансова помощ № РД-02-29-362/14.12.2017 г. между МРРБ и община Сапарева баня”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 -2020.

Проектът е на обща стойност 567 968,89 евро, със срок за изпълнение от 14 октомври 2017 г. до 14 октомври тази година.

На срещата беше обсъдена разработената план – програма към Стратегията, както и заложените в нея дейности, целящи създаването на съвместни комбинирани туристически продукти с различни форми на алтернативен туризъм – здравен туризъм (обединяващ балнео, СПА и уелнес услугите), планински, културен, летен и ваканционен туризъм, спортен, делови, гастрономически туризъм, фестивален и събитиен туризъм, еко, селски, религиозен туризъм и др.

В програмата са заложени приоритети, целящи подобряване на инфраструктурата, свързана с туризма като цяло, разширяване на разнообразието от предлагани туристически продукти и услуги, удължаване на туристическия сезон и постигане на целогодишна привлекателност, инвестиране в кадрите, заети в сферата на туризма и осигуряване на възможности за перспективно обучение и развитие, обединяване на ресурсите на двете общини в съвместни продукти за привличане на повече туристи за по-дълъг период от време.

На работната среща, проведена по метода „световно кафене” – гъвкава форма за провеждане на дискусии по предварително зададени различни теми от лекторите на събитието, касаещи развитието на туризма в двата трансгранични района се генерираха нови предложения от участниците, които да залегнат в план-програмата за реализация на стратегическия документ. В резултат от проведеното събитие бе създадено общо послание – „Сокобаня -сърцето на Сърбия, Сапарева баня – душата на България”, което да бъде запазен бранд и да рекламира трансграничните балнео дестинации.

В рамките на срещата участниците се обединиха и около редица други нови идеи, които да допълнят план-програмата, а именно: залагане на дейности и събития, свързани с опознаване на местните традиционни кухни, експониране изкуството на местните занаятчии, Фестивал на кромид-лука в село Сапарево, развитие на конния и приключенски туризъм, Фотографска седмица – Съкровищата на Сапарева баня и Сокобаня, реализиране на Фестивал на водата – съкровището на Сапарева баня и Сокобаня, обособяване на 10 туристически обекта, представени на карта, която посетителите на съответната туристическа дестинация получават като бонус и след като посетят съответния туристически обект, получават стикер за картата на туристическите обекти и поощрителна награда.

В събитието взеха участие представителите на туристическия сектор в Община Сапарева баня, лекари, представители на СБР-Сапарева баня, НЧ ”От извора – 2013”, кинезитерапевти, както и представители на общинска администрация, сред които: г-н Калин Гелев – кмет, зам.-кметовете, председателя на Общински съвет, екипа за управление на проекта: инж. Е. Нешева – ръководител, инж. С. Недялкова – координатор, Любка Маргина – счетоводител. Сред официалните представители на община Сокобаня, окръг Зайчар, Сърбия бяха г-н Милованович – зам.-кмет, г-жа Весна Милованович – директор на Специализирана болница за рехабилитация за профилактика на белодробни заболявания, г-н Никола Николич и г-н Ивица Насковки – представители на сръбската общинска администрация.