Цялостна промяна в здравеопазването предлагат от БСП

Весела Лечева, Иван Ибришимов, Корнелия Нинова, Калоян Паргов и Атанас Зафиров
  • Борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши е ангажиментът на БСП към земеделските производители в Кюстендил

 

Изнесени заседания ръководството на Изпълнителното бюро на БСП ще прави всяка седмица в различни области в страната. Амбицията ни е до края на месец август да обиколим цялата страна. Това каза пред медиите в Кюстендил лидерът на червената партия Корнелия Нинова, където беше проведено първото.

По време на срещите ще водим разговори с всички общински ръководства, като разглеждаме проблемите във всяка една община и търсим възможните решения, допълни Нинова.

При визитата й в Кюстендил с част от колегите й от Изпълнителното бюро тя засегна две теми пред обществеността и членовете на партията – здравеопазването и проблема с черешите.

“В болницата в Дупница вече е закрито отделението по хемодиализа, а в кюстендилската болница същата участ имат 3 отделения, от вчера и инфекциозното отделение има същата съдба. Видин, Враца и Монтана са на протести по същата причина. Два пъти ние канихме министъра на здравеопазването в НС, за да каже какво се случва в страната. И двата пъти той отказа да дойде. Този въпрос вече не търпи никакво отлагане. От Кюстендил днес предлагам на всички колеги от всички партии да седнем разумно и да разговаряме за решаване на въпроса здравеопазване. Акцентът трябва да бъде един – пациентите и медицинският персонал, защото това се оказва големият проблем“, каза Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата допълни, че е необходима Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, което от своя страна ще разреши проблема с липсата на кадри. От БСП предлагат още да бъде отпускана стипендия за обучение по медицина, като завършилите ще поемат ангажимент да работят минимум 5 години в България, финансиране на специализации в чужбина с подобен ангажимент и въвеждане на лично медицинско досие за пациентите. Предлага се и всеки човек да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде. В него да се съдържа пълна информация относно заболяванията, леченията, профилактиката. За здравно осигурените се предлага пълен и безплатен достъп до здравеопазването, а за тези без здравни осигуровки – държавата да гарантира базов пакет от медицински услуги. Предлага се намаляване на ДДС за лекарствата, което е добра европейска практика. Другото предложение е свързано с ежегодното държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък, както и контрол върху изпълнението на това решение. БСП иска премахване на статута на болниците като търговски дружества.

„Здравето и здравеопазването не може да е обект на търговия. Предлагаме нова структура на здравеопазването, при която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ, които да се управляват на регионален признак, покривайки целия регион. Трябва да има здравна карта, която да гарантира достъп до здравеопазване, в рамките на 30 минути по време или 50 км разстояние. Заради такова закриване на болници, след като се мина и през закриване на училища, много хора напускат регионите. Като няма училище и болница, като няма и работа – напускат и заминават за големите градове или за чужбина. С един акцент – пациентът, лекарите и медицинският персонал. Вече не е достатъчно само да констатираме проблема, да критикуваме грешките, но ето каним ги на разумен разговор. Ние слагаме на масата своите предложения, нека те да дадат техните и да намерим разумния изход от тази ситуация”, бе категорична Корнелия Нинова.

“Борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши е ангажиментът на БСП към земеделските производители в Кюстендил. Както винаги по това време на годината стои въпросът с черешопроизводителите. Аз много се изненадах днес след срещата с тях. Те ми споделиха, че продукцията им се купува между 60 и 80 ст. за кг, а на берачите плащат по 50 ст. Много е притеснителен фактът, че много от тях ще се откажат от отглеждането на череши, ще търсят друго препитание и ще напуснат региона. Това е един изключително доходоносен сектор за региона, а и за българската икономика, но ще го загубим поради липса на политика и на подкрепа към тези хора от страна на държавата. Ангажиментът ще бъде поет от страна на кандидатите за кметове. С постигането на тези две цели ще гарантираме, че ще запазим поминъка на хората, че ще има доходи за тях и приходи в държавата от това производство и най-вече да задържим тези хора тук в региона, а не да напускат страната”, каза Корнелия Нинова.

“Валери Жаблянов си остава депутат от Кюстендилски район, вярвам, че той ще продължи да защитава интересите на жителите от Кюстендилско. Що се отнася до освобождаването му от Изпълнителното бюро на партията, мотивите са чисто партийни и нямат нищо общо с депутатската му работа”, внесе яснота Нинова. Припомняме, че преди дни по нейно предложение от състава на Изпълнителното бюро бе отстранен Валери Жаблянов, който е народен представител от Кюстендилски избирателен район и бе кандидат за евродепутат от листата на “БСП за България”.

Корнелия Нинова посочи, че всяка общинска организация на БСП ще решава по места с кого ще си партнира, какви коалиции ще прави или ще заложи на чисто партийна кандидатура за местните избори.

Нинова заяви, че са водени разговори в Кюстендил за кандидатурата за кмет от партията столетница, но запази мълчание кои са имената, около които са водени разговори.

„Днес проведохме такъв разговор и в Кюстендил, има варианти и опции, които ще станат ясни, след като общинската организация се събере и вземе окончателно решение. Номинациите ще станат ясни през месец септември“, категорична беше Нинова. На пресконференцията с нея бяха още Весела Лечева, Калоян Паргов, народният представител от област Кюстендил д-р Иван Ибришимов и Атанас Зафиров. Лидерката на столетницата бе посрещната с цветя от председателя на БСП-Кюстендил Росен Раденков.