Илия Илиев става първият професионален боксьор в Благоевград

 Илия Илиев (вляво) посрещна мениджъра Венцислав Георгиев в Благоевград, за да обсъдят първия му професионален мач.
  • Ще се бия със сърце и душа за благоевградчани, категоричен е основателят на боксов клуб „Югозапад”

  • Мениджърът Венцислав Георгиев: Илия е много амбициран, догодина може да организираме галавечер с международни мачове

Основателят на боксов клуб „Югозапад” Илия Илиев е първият благоевградчанин, който ще стъпи на професионалния ринг. Той се срещна с един от най-изтъкнатите мениджъри в този спорт – Венцислав Георгиев, за да уточнят подробностите около дебютния му двубой. Срещата ще се проведе през месец септември в София.
„Считам, че това е едно добро начало. Това ще ми бъде дебют на професионалния ринг. Моята цел е най-вече да мотивирам децата и подрастващите в региона да се занимават с бокс. Искам с личния си пример да покажа, че трябва да се стремят към успех, да тренират ежедневно и усърдно. Дай, Боже, един ден да си постигнат целите. Подготовката ми тече от доста време. Досега наблягах на обща подготовка като тичане за издръжливост, бягане сутрин 4-5 километра крос и други упражнения. В оставащите два месеца до първия ми боксов мач ще наблегна повече на специална подготовка. Имам си вече специален треньор, с когото се подготвям. Обръщам вече много повече внимание и на хранителния режим”, каза пред „Вяра” Илия Илиев.
Той коментира и привилегията да бъде първият професионален боксьор, който представя Благоевград.
„Не съм сигурен за много назад във времето, но в по-новата история на Благоевград мисля, че няма такъв и аз съм първият. Това е гордост за мен и ми дава още по-голяма мотивация. Ще се бия със сърце и душа за всички благоевградчани, както и за да защитя името на града ни като място на корав дух и любов към спорта и бокса. Надявам се община Благоевград и местният Общински съвет да ме подкрепят морално или с финансов стимул, което ще ми помогне да бъда още по-уверен на ринга”, завърши благоевградчанинът.
Венцислав Георгиев също е оптимистично настроен относно предстоящата среща. Според него мачът на известния благоевградчанин ще мотивира цялата общественост в региона.
„Ако не се лъжа, Илия Илиев е единственият спортист от този район, който ще се качи на професионалния ринг изобщо. Идеята е Благоевградският регион да бъде разработен и боксът да бъде популяризиран там. Всеки един успешен състезател носи заряд за спорта и цялата общественост, това важи за всички райони. Със своя успех той ще мотивира много хора. Проведох няколко срещи с него и ми се стори много амбициран. Насочил съм го към определени треньори, за да води специализирана подготовка и да влезе в професионалния си дебют още по-подготвен. Надявам се всичко да протече по план и да стартираме една бъдеща кариера”, заяви Венцислав Георгиев.
Той уточни, че все още не е ясен предстоящият съперник на Илия Илиев.
„Имам няколко варианта, които засега няма да съобщавам, защото съм малко суеверен. До края на годината може би ще направим още 2-3 мача с негово участие, но много зависи как ще потръгне. През следващата година може би ще направим и една галавечер по бокс, специално за жителите и гостите на Благоевград. Аз имам и други състезатели, които са от Гърция и Венецуела, така че ще включим международни мачове в програмата. За венецуелците не мога да гарантирам, но със сигурност ще дойдат българи от цялата страна, както и гърци”, допълни импресариото.