Част от Дупница и с. Яхиново останаха без вода от понеделник вечерта до вторник следобед

Василка от квартал „Каваклия”
  • Подменихме 450 метра водопровод по „Самоковско шосе” и там повече аварии няма да има, увери шефът на ВиК Илия Илиев

  • Василка от квартал „Каваклия”: Много ни е трудно без вода в тази жега

Немалка част от Дупница и близкото село Яхиново нямаха вода от вечерните часове на понеделник до вторник следобед. Причината бе завършваща фаза от подмяната на водопровода по улица „Самоковско шосе”. Това наложи спирането на водоподаването в част от централната градска част, улица „Кулата”, кварталите „Каваклия”, „Спартак” и „Горна махала”, както и село Яхиново.

Работниците от ВиК-Дупница работеха със специализирани машини за по-бързото пускане на водата.

Репортер на „Вяра” видя на място как екипи на ВиК-Дупница продължават работа, за да отстранят проблема по-бързо. Около местността Рибарника бяха докарани специализирани машини за ремонтните дейности.
Василка от намиращия се наблизо квартал „Каваклия” бе излязла навън, защото не може да свърши никаква работа вкъщи без вода. Тя живее заедно със своя син и неговите две деца и се надяваше водоподаването да е възстановено, след като се прибере.  „В понеделник сутринта водата спря. След това дойде към обед и я имаше до около 21 часа. После пак спря и цяла нощ бяхме без вода. Все още я няма, а вече сме 13 часа. Излязох навън, защото вкъщи не ме свърта. Като няма вода, не мога нито да изпера, нито да сготвя. Много ни е трудно без вода, а аз си плащам всеки месец. Сметката ми е около 10-12 лева.

Асен, който живее в близост до стадион „Бончук”.

Голяма мъка е да нямаш вода в тази жега. Вкъщи сме четири човека и се чудим какво да правим. Добре че вече нямам градина и не се грижа за нея. Преди години имах голям двор и при такова положение щеше да ми бъде още по-трудно. Но мъжът ми почина и две от децата ми вече не са сред живите – загубих другия си син и дъщеря си. Така занемарих градината. Сега ми остана само този син, с когото живея, и неговите две дечица. Ходихме до друга част на града, за да си наточим вода. А мен ме болят ръцете вече. На 81 години съм. Дала съм 55 години от живота си на бившия „Стройрайон”. Тогава нямаше механизация и всичко се правеше на ръка. Бърках бетон и носех кофите на четирима майстори от първия до третия етаж. Но това много ми се отрази на ръцете. Очите ми също са зле, гледам като през мрежа. Тази тежка работа ме доведе до това състояние”, сподели проблемите си пред „Вяра” 81-годишната пенсионерка от Дупница.
Асен, който живее в близост до стадион „Бончук”, също е нямал вода сутринта и вечерта в понеделник, както и половината вторник.


„Имаше няколко прекъсвания на водата в понеделник. Цяла нощ нямаше, но чух от съседи, че скоро щяла да дойде. Не се оплаквам, защото виждам, че подменят целия водопровод и това е за добре. Но на тези температури е неприятно без вода. Явно ще трябва да изтърпим още малко, дано само после няма някакви аварии”, коментира дупничанинът.
За проблемната ситуация с водоснабдяването в първите два дни от новата седмица потърсихме управителя на ВиК-Дупница Илия Илиев. Той увери, че съвсем скоро водата ще бъде пусната и спази обещаното. Около 14 часа в центъра вече имаха вода. Постепенно в следобедните часове бе възстановено водоподаването и в проблемните квартали.
„Всички знаят, че правим промяна на водопровода по ул. „Самоковско шосе”. От вчера (б.а. – онзи ден) сутринта правим и преминавания през моста и допълнителни връзки, за да свържем стария с новия водопровод, който вече сме изградили. В рамките на няколко седмици ние го изграждахме, без да сме спирали водата, защото подменихме трасето и не сме засягали стария водопровод. Това налага превключване от стария към новия. От понеделник сутринта цяла нощ и в момента колегите продължават работа. Въпрос на половин час е да се пусне водата и няма да се спира повече. С това ремонтът приключва. Бяхме осигурили и водоноска”, каза пред „Вяра” инж. Илия Илиев.
Той допълни, че предварително не е било обявено спирането на водата по улица „Кулата” и на някои места по централната градска част. Причината за това е, че е била пусната вода от друго място.
„Вследствие на това завъртане се получи авария на едно място, но тя вече е отстранена. Всичко е готово за пускането на новото трасе. С това нещо ремонтът ще приключи и повече няма да има никакви спирания на водата, както и аварии в тази част. Там подменихме стария водопровод с нов, който е повече от 450 метра. Старият аварираше много често, но този проблем вече няма да съществува. Работещите по подмяната се справиха чудесно. Наистина имаше малко дискомфорт. За сметка на това близо месец, докато течаха ремонтните дейности, водата изобщо не беше спирана. Иначе щеше да се спира всеки ден за определено време. Трябваше при подмяната на едни 20 метра да се превключва между водопроводите и да няма вода. А сега, с едно спиране, ситуацията е оправена. Бяха засегнати кварталите „Спартак”, „Горна махала” и „Каваклия”, както и село Яхиново. От понеделник вечерта имаше проблеми и по улица „Кулата” и част от центъра, но вече всичко е наред. Хората привършват работа и ги пускам да почиват, защото им се събра над 30 часа работа”, каза още шефът на водното дружество.
На въпрос дали има опасност от воден режим в дупнишките села вследствие на жегите, инж. Илия Илиев отговори:
„Засега всичко е нормално. Но както винаги лятно време имаме проблеми при голямо засушаване и по-голяма консумация на вода. Особено в селата някъде се въвеждат режими. Не е изключено да има такива, но на този етап все още няма такава опасност”.