Университетски хор „Фолк-джаз формация“ спечели голямата награда на Международния фолклорен конкурс „Пауталия 2019”

Победителите - Университетски хор „Фолк-джаз формация“ при НБУ

Над 3000 участници от 4 държави взеха участие в 13-ия Международен фолклорен конкурс „Пауталия 2019”. Тридневният музикален форум се проведе на сцена “Арката” в центъра на Кюстендил.

Василиа Петрова от Кюстендил грабна първото място и стипендия при 14-17-годишните.

Голямата награда на конкурса завоюва Университетски хор „Фолк-джаз формация“ при Нов български университет от София. Голямата награда в областта на българските народни танци бе присъдена на Танцова формация „Нова генерация” от Кюстендил. Наградата на Съюза на народните читалища в България бе присъдена на Рангел Маджарски, Гергана Борисова и Адела Харалампиева от  Кюстендил. Специалната награда за автентичен фолклор е за Ансамбъл за изворен фолклор „Бояна” от гр. Костандово и Мъжка фолклорна певческа група „Русалии” от с. Бачево, общ. Разлог. Съюзът на българските музикални и танцови дейци присъди 2 награди за най-изявени педагози на конкурса – Цветан Цветанов и Асен Асенов от гр. Монтана.

В тазгодишното издание на конкурса участие взеха над 3000 участници от България, Македония, Сърбия, Германия и др.

Танцова формация „Нова генерация” от Кюстендил

В журито на конкурса бяха едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова, почетен гражданин на Кюстендил, доц. д-р Георги Петков – преподавател в НМУ „Л. Пипков” и НБУ – гр. София, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин”, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, гр. Благоевград, Нели Андреева – народна певица и солистка на Ансамбъл „Филип Кутев” и др.

Организатори на събитието са община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерството на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961” и се провежда под патронажа на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Тазгодишното издание бе посветено на 150-годишнината на читалище „Братство 1869”.