10-годишната Борислава Данчева с преподавател Галина Александрова с блестящо представяне на „Математика без граници“

1200 ученици от 15 страни взеха участие.

Блестящо представяне на финалното състезание на Международния турнир „Математика без граници“ в Несебър направи ученичката от Кюстендил Борислава Данчева. 10-годишният талант с преподавател Галина Александрова се окичи със сребърен медал в индивидуалното състезание.

“Само 1 точка не достигна на Борислава да спечели златен медал. В индивидуалната надпревара всеки един участник има да реши 20 задачи, като определеното по регламент време е 60 мин. Класирането е на база всички решени задачи за по-кратко време. Няма как да не съм доволна и горда от Борислава предвид конкуренцията, която имаше”, сподели нейната преподавателка Галина Александрова.

Бъдещата петокласничка все пак грабна златен медал в отборната надпревара. Заедно с други двама съотборници от София – Камен Събев и Преслав Ламбов, те поставиха рекорд в решаването на 5- те задачи.

“Тримата решиха вярно и петте задачи за рекордните 9 минути. В това състезание освен вярно решени задачи се изисква да бъдеш и много бърз. И тримата в отбора са в първата десетка на най-добрите математици в България. Познавам преподавателите на двете момчета и знам, че успехът не е случаен, а напълно заслужен”, каза още Александрова.

Тази година Галина Александрова бе един от четиримата преподаватели от Кюстендил, наградени по време на 22-рото издание на “Учител на годината”, организирано от Синдиката на българските учители. Тя бе отличена в категорията “Начален учител” за постиженията й с математическия отбор на 7-о ОУ “Ильо войвода”.

За шеста поредна година община Несебър бе домакин на финалното състезание на Международния турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета Николай Димитров. Тази година представители на страните участнички засадиха розова градина в двора на училището, домакин на престижната проява – СУ “Любен Каравелов“.

Борислава Данчева с преподавателката си Галина Александрова спечели 2 медала.

В състезанието участие взеха 1200 ученици от 1-ви до 12-и клас от 15 страни, състезаващи се за индивидуално и отборно класиране.

Началото бе дадено в двора на СУ „Любен Каравелов“ със засаждане на 15 розови храста по един за всяка страна -участничка във форума.

Церемонията за старта на финалния кръг от турнира откри заместник-кметът на община Несебър Иван Гургов, който поздрави младите математици от името на кмета на община Несебър и им пожела здраве, успех и дръзновение. В продължение на два дни български и чуждестранни ученици от Словения, Украйна, Киргизстан, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Филипините се конкурираха при решаването на сложни задачи.

Организатори на турнира са Фондация „Математика без граници”-България, Научно-образователен център Innovation – Казахстан със съдействието на община Несебър и СУ „Любен Каравелов” – Несебър.

Гост при откриване на събитието бе г-жа Пенка Иванова, представител на Министерството на науката и образованието. Получени бяха поздравителни адреси от президента на Република България г-н Румен Радев и министъра на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев.