Мечето от Кладница намери майка си

Малкото мече, което влезе в частен двор в пернишкото село Кладница преди месец и половина, е било засечено отново от фотокапани. Данните от тях показват, че то е намерило майка си. Това каза за bTV инж. Драгомир Пенчев, който е директор на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”. Според експертите мечето е на около 4-месечна възраст, а в момента в местността има 5 мечки със 7 малки.

Припомняме, в средата на май месец мечето, което вероятно тогава се е отделило от майка си, беше намерило подслон в необитаема къща в село Кладница. Местни жители бяха подали сигнал до ЮЗДП и природозащитни организации.

Специалистите успокоиха, че в повечето случаи мечките не са опасни. Когато се разхождаме в планината обаче, е важно да вървим по обозначените за това пътеки и да не се отклоняваме от тях. Важно е също така да вдигаме шум, докато вървим, за да може мечката да ни чуе и да се отдръпне. В противен случай рискуваме да се натъкнем на изненадваща среща с хищника. Ежедневно от ловното стопанство подхранват всички горски обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и специализиран гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на мечки, елени, сърни, муфлони и лопатари. А в стопанството през летния сезон работят около 70 човека.