Остават броени дни до второто издание на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ – Банско

  •  ЮНЕСКО връчва плакет в категорията за представяне на автентични обичаи и традиции „На мегдана”

„Фолклорна магия“ ще се проведе на 12, 13 и 14 юли на няколко сцени в градския парк. Трите дни от фестивала ще бъдат с дневна конкурсна програма и вечерни концерти на популярни и обичани фолклорни гост-изпълнители. Фестивалът е с конкурсен характер и е предназначен за самодейци от всички фолклорни области на страната без възрастови ограничения. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции. И тази година форумът ще премине под надслов „Да съхраним заедно българщината!“
Сред организаторите на фестивала е и община Банско.


Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на националния фестивал. Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще бъде член на журито, а в края на фестивалните дни ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията за представяне на автентични обичаи и традиции „На мегдана”.
„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни”, каза Ирена Тодорова. 
„В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство.”
„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си – такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Приемаме решението на Регионален център-София, ЮНЕСКО, като висока оценка за усилията и постигнатите резултати”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско. Събитието е част от богатата лятна фестивална програма на планинския курорт.
“Фолклорна магия” ще завладее планинския град със специалното участие на най-обичаните фолклорни звезди: Николина Чакърдъкова, „Годлевски Великден“, Румяна Попова, Бинка Добрева и Александър Райчев, „Бански старчета“, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Малин Домозетски и още други.
Кулминация на празника ще бъде възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие. Самодейците към читалище „Никола Вапцаров 1894“ – Банско и сдружение “Перински айдути“ ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в последния трети фестивален ден.
На 14 юли (неделя) в 12,00 ч. на входа на Градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „Вървеа Гоце и Яне“, тръгвайки към сцената на фестивала. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско.
На фона на тържествения звън на банските камбани комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население – деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.
„Каним всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити“, призовава директорът на фестивала „Фолклорна магия“ Виктор Касъмов.
Не бива да пропускате и невероятните изпълнения на МФГ “Бански старчета”.
Кметът Георги Икономов и домакин на фестивала също призова своите съграждани да се включат в магията на фестивала.