Борисов: Трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово

  • Екатерина Захариева: Думите на Дачич към Борисов бяха емоционални и непремерени

 

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово. По думите му, ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион. В същото време Борисов изрази разбиране по отношение на сръбската позиция:

“Но ние за нашите братя сърби все още ще помагаме, неслучайно догодина октомври ще ни е готова магистралата с Белград. Не си дадох да подскочиме силно или да реагираме силно, защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадиме, не мине ли, в региона колкото и да си говориме за инфракструктура дигитална свързаност – няма как”.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина За хариева определи изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод думи на премиера Бойко Борисов в Познан като емоционално и непремерено. Пред журналисти преди началото на днешното Национално събрание на ГЕРБ в НДК Захариева коментира:

„Трябва да се гледа предварително какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално. Но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, доста излишна по мое мнение. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер. Още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било изключително и политически, и юридически коректно. ЕС не признава държави, никоя организация не признава държави, държави се признават от държави“.

Утре сръбският посланик ще бъде извикан на разговори във Външно министерство, за да се запознае точно с думите на премиера.

Реципрочна е мярката и в сръбската държава, потвърди министър Захариева: „Утре те са извикали съответно нашия временно управляващ, тъй като посланикът е в отпуск в момента, направили са едно изявление, че се надяват да се изяснят нещата, а в крайна сметка България е суверенна държава и има право да признава или не държави. Ние сме решили да признаем Косово преди доста години и това по никакъв начин не се е отразявало, поне досега, на двустранните отношения между Сърбия и България… Извинението е личен акт – дали ще се случи, трябва самият външен министър на Сърбия Ивица Дачич да реши. Не би било лошо да се извини“./БНР