В Дупница стартира делото за жестокото убийство на Любен Любенов срещу Йордан Методиев

Йордан Методиев е обвинен в жестокото убийство.
  • Наследниците на жертвата искат 1,2 млн. лв. обезщетение и доживотен затвор

  • Вдовицата Даниела Любенова: Ако имаше смъртна присъда, щях да я поискам

  • Съпругата на подсъдимия Диана Атанасова: Мъжът ми е невинен

 

Доживотен затвор и 1,2 млн. лв. обезщетение за неимуществени вреди, плюс лихвите, искат от подсъдимия Йордан Методиев 6-имата наследници на Любен Любенов от Дупница, убит жестоко в града преди 4 години.

Вдовицата Даниела Любенова с дъщеря си и сина си

Обвинението срещу Методиев е повдигнато по чл. 116, ал. 1 от НК – за убийство, причинено по особено мъчителен и жесток за жертвата начин. Делото се води от Кюстендилския окръжен съд, но заседанието в понеделник бе в Районния съд в Дупница, за да бъде избегнато пътуване на свидетелите до областния град. Обвиняемият Йордан Методиев бе доведен в залата с белезници, конвоиран от трима униформени служители на Главна дирекция “Охрана”.

Диана Атанасова твърди, че съпругът й е невинен.

Пред Кюстендилския окръжен съд в лицето на съдиите Надя Георгиева като председател и Пенка Братанова – представител, застанаха още прокурор Бойко Калфин, адвокатът на близките на убития Емануил Бастрев и защитниците на подсъдимия – двама адвокати – Румен Антимов и Емил Велинов. Първото дело, стартирало след 4 години разследване, бе разпоредително, без разпитване на подсъдимия, свидетели и т.н. Обвинението е повдигнато по чл. 116, ал. 1 от НК – за убийство, причинено по особено мъчителен и жесток за жертвата начин. На първото заседание в залата бяха родителите, братът и съпругата на Любен Любенов и други негови роднини. Присъстваха още майката и съпругата на подсъдимия, както и техен близък.

Бащата и майката на убития – Димитър и Снежанка Димитрови, в залата

43-годишният Йордан Методиев е привлечен като обвиняем за това, че на 27 септември 2015 г., на кръстовището на улиците „Кракра” и „Драгой болярин” (в района на бившата кръчма „Цигането” в Горна махала) умишлено е умъртвил Любен Любенов, като смъртта е настъпила на 13 ноември в болница „Токуда” в София, по особено мъчителен и жесток начин, посочено бе в обвинението. Изправеният на подсъдимата скамейка не предяви искания, позволени му от закона, като отводи на магистрати от съдебния състав, гледане на делото при закрити врата и др. Делото ще се води по общия ред. Малкото, което Йордан Методиев каза, бе в отговор на въпроси относно биографията му, поставени от съдия Георгиева. Стана ясно, че той е без образование, неграмотен, осъждан е веднъж и до трагедията е работил в строителството. „Не съм ходил на училище. Не мога да чета и да пиша. Работех в строителството. Осъждан съм само един път”, каза подсъдимият.

Съпругата и майката на обвиняемия на влизане в съдебната зала

Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители наследниците на Любен Любенов – съпругата Даниела Любенова, родителите му Снежанка и Димитър Димитрови, дъщеря му и сина му – Снежана Димитрова и Рикардо Димитров, и брат му Владимир Димитров, с оглед претърпените „неимоверни, огромни неимуществени вреди в резултат на смъртта”, изразяващи се в „огромни психически и емоционален стрес от загубата, дори срив”. Настъпилата смърт е обърнала по един изключително негативен начин живота на всеки един от пострадалите и се е отразила изключително зле на ежедневието и живота на пострадалите като цяло. Болките и страданията заради тежката загуба продължават и в настоящия момент и най-вероятно ще продължат завинаги. За всеки един от наследниците на Любен Любенов възниква правен интерес да се конституират в настоящото производство в качеството им на частни обвинители и граждански ищци срещу подсъдимия Йордан Методиев за извършеното от него престъпление. За причинени неимуществени вреди от смъртта на Любен Любенов от името на всеки един от шестимата пострадали предявявам граждански иск в размер на по 200 000 лв., ведно със законната лихва, считано от

датата на настъпване на смъртта до окончателното погасяване на задълженията, мотивира иска на своите довереници адв. Бастрев.

Следващите две заседания по делото бяха насрочени за 13 и 30 септември, когато ще бъдат разпитани свидетели. За двете враждуващи ромски фамилии първото заседание по делото приключи със словесна престрелка.

Отдясно наляво синът на убития Рикардо, брат му Владимир и адв. Бастрев

Думата пред медиите поискаха съпругите на подсъдимия и жертвата. „Съпругът ми няма нищо общо с това, в което го обвиняват. Те ако си търсят в купа сено игла, нека търсят. Искам да ви кажа, че той е невинен. Това, че некой го е набедил и че всичко си е система. И… Не знам, мисля, че такава е прокуратурата в България. Това мога да кажа. В България е така”, коментира Диана Атанасова. В допълнение каза, че преди да излязат от залата, бащата на убития Любен Димитър Димитров напсувал свекърва й. „Димитър Димитров се закани на свекърва ми. Каза й нещо цинично”, обясни Атанасова.

На въпрос на „Вяра” защо мисли, че съпругът й е невинен и била ли е свидетел на убийството, тя отговори: „Аз съм очевидец. Може ли от 50 човека на инцидента да кажат: „Йордан е”. При положение че там е било сигурно мрак и не може да видиш кой е срещу теб. Защото нямаше осветление, нямаше такива неща. Аз съм очевидец на това, което се случи там. Съпругът ми не беше там, аз бях там. Но като свидетел ме няма в списъка. Защо? Защото аз съм съпруга на Йордан и съм заинтересована от изхода”. На въпроса защо точно Йордан е подсъдим и кой е виновен според нея, Атанасова отговори: „Там бяха 50 човека. Ако някого трябва да съдят, трябва всичките 50 човека ли да осъдят?!”

„Йордан Методиев е истинският убиец на моя съпруг. Заради него аз съм вече четвърта година вдовица, а децата ми са сираци. Диана Атанасова може да си говори каквото си иска, но аз вярвам в правосъдието. Затова ви благодаря, приятели, че сте тук, защото аз искам прозрачен процес. Искам да излезе истината наяве. Защото от 2015 до 2019 г. нито една от националните медии, към които съм се обръщала, не е проявявала интерес. Имаше някакво адско затъмнение. Затова ви благодаря от сърце, че сте тук. Искам да има прозрачност, искам да има справедливост. Защото огънят горя, продължава да гори и ще гори и в моето сърце, и в нашата къща. Моите деца останаха сираци. Дъщеря ми до 2015 г. беше още ученичка и непълнолетна, а синът ми – малолетен. Сега дъщеря ми вече е на 20 г., а синът ми – на 16. Искам максимална присъда – до живот. Това ми е целта. Аз вярвам на правосъдието, това ще искам. Без никаква замяна, без никакви „за добро поведение” и т.н., не знам какви са – алинеи, член и т.н. Просто искам присъда до живот. Ако имаше в България смъртна присъда, щях да искам смърт за смърт. Защото тук не става въпрос за убийство на куче или на някакво друго животно. Тук става въпрос за отнет човешки живот. Съпругът ми излезе в 11 часа на 27 септември 2015 г. и не можа да се прибере. Здрав, прав. Без никакви заболявания. Защото е бил там и заради факта, че е от Горна махала, Калин Георгиев е поръчал на Йордан Методиев и на още 50-60 човека да го пребият по най-жесток начин. 48 дни бяхме в „Токуда” болница, на командно дишане. Ние знаехме, че той няма да оцелее и че той е мъртъв, но все пак, докато биеше сърцето му… Там направихме разходи, но няма никакво значение, защото животът е безценен. Животът е безценен. Мъжът ми беше на 35 г. и си остана на 35. Аз съм вече на 40. Здравен медиатор към общината съм. Те са ми и клиенти. Те даже ме провокират. Идват в офиса ми, за да ме провокират – неговата съпруга, неговата майка идват в офиса да ме провокират. На излизане от залата им казахме нормални неща. Че просто няма да им се размине така и желаем присъдата да бъде до живот. Защото те искат така да направят, да извъртят нещата”, заяви Даниела Любенова. Тя твърди, че с покойния й съпруг не са познавали Йордан Димитров и семейството му.

„Аз съм от с. Ресилово, с което се гордея много. Омъжена съм в Горна махала и нямаме нищо общо с квартал „Гиздова махала” и не ги познаваме тях, докато те ни познават”, допълни Любенова.

На въпроса вярно ли е, че на излизане от залата свекър й е напсувал майката на подсъдимия, жената на убития отговори: „Знаете ли, при 4-годишно мълчание, при 4-годишно търпение… При това, че на всеки един празник като Коледа, като рождени дни, ние сме на гроба на съпруга ми. Тук някъде – ето там при майка й и при баща й, е моята внучка, която вече е на 4 годинки. Тя го познава само от снимките, знаете ли? Така че и да я напсува, това ще й е малко на нея. Но все пак се извиняваме, ако я е напсувал. Но аз не съм чула такова нещо. Искам само истината. Без никакви лъжи и без никакви преувеличения”.

Даниела Любенова даде отговор и на въпроса познавали ли са се съпругът й и подсъдимият: „Мисля, че не се познаваха. Може би само визуално. Защото моят съпруг също работеше в строителството, имаше работници, но него никога не го е взимал за работник. Ние не познаваме хората от Гиздова махала. Ние сме интегрирани, те не са интегрирани. Те са животински настроени. И нееволюирали още хора. Благодаря ви за вниманието”.

Припомняме, че Любен Любенов бе смъртоносно ранен при кърваво меле и впоследствие загуби живота си заради дългогодишна вражда между семействата на ромските бизнесмени Евгени Янев-Ладимото от Горна махала и Калин Георгиев от Гиздова махала, сочен от съкварталците си като боса на махалата. Сбиването, при което се стига до кървавото убийство, е провокирано от конфликт между младежи от двете враждуващи фамилии.