Световна премиера за MINI Cooper SE

Дългоочакваното напълно електрическо MINI е факт. Моделът бе разбулен на специална церемония в Круизния порт на Ротердам пред очите на света. MINI Cooper SE има отличителен дизайн и не може да бъде объркано с другите версии на хечбека. Жълти странични огледала, специална лайсна на предната решетка, която е затворена, жълт кант на джантите, карбонови елементи по тях и характерен дизайн, всичко това издава първото серийно MINI изцяло на електричество. Отзад стопът е запазил вътре формата на английския флаг, а цената на колата в Германия е 32 500 евро. Началото на производството е през ноември, но вече в някои европейски страни се приемат поръчки за колата.

Средният разход на електроенергия в кВтч/100 км е между 13,2 и 15,0. Мощността на електромотора е 184 к.с., с колкото разполага и BMW i3S. Пробегът с едно зареждане е от 235 до 270 км, а високоволтовата батерия е монтирана ниско в дъното на автомобила с цел оптимален център на тежестта. Така и обемът на багажника е останал непроменен спрямо стандартната версия –211 литра и 731 при сгъване на облегалките на задните седалки.

MINI обещава типичното картинг усещане в управлението, както и две степени на рекуперация при спиране. Но не очаквайте да чуете звука от JCW. Това е Мини за новото поколение купувачи, 60 години след създаването на класиката от Алек Исигонис.

Автомобилът може да се зарежда от домакински контакт, Wallbox или обществени зарядни станции, както бързо зареждане с прав ток с до 50 кВт, като в най-оптималния случай ще ви отнеме 35 мин за 80% от кацапитета. Естествено вкъщи трябва да зареждате цяла нощ. Специфичната за модела литиево-йонна батерия се състои от литиево-йонни клетки, разделени на 12 модула. Те оформят Т-образната форма на батерията, която е позициониран в дъното на автомобила и има брутен капацитет от 32,6 кВтч. Максималният въртящ момент от 270 Нм е на разположение непосредствено от старта, както е типично за електромоторите. Мощността се подава към предните колела чрез едностепенна трансмисия с интегриран диференциал. Има и система за контрол на сцеплението. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 7,3 сек. Серийно има LED фарове, двузонова автоматична климатична инсталация, отопление с топлинна помпа, стационарно отопление, електрическа паркинг спирачка и Connected Navigation.

Каросерията на MINI Cooper SE е разположена по-високо с 18 мм в сравнение с модела с конвенционално задвижване. Всички компоненти на електрическото задвижване са защитени със специфична за модела структурни мерки и при инцидент се изключват моментално. Със собственото си тегло от 1365 кг моделът с чисто електрическо задвижване е по-тежък със само около 145 кг от MINI Cooper S 3 врати с трансмисия Steptronic.

При MINI Cooper SE на разположение са четири режима. SPORT се различава от стандартната настройка MID по по-директната характеристика на педала на газта и особено спонтанните реакции на задвижването. Ориентираната към комфорт характеристика на кормилното управление в режим MID е активна както при режим GREEN, така и при новия, конфигуриран специално за новото  MINI Cooper SE режим GREEN+. Освен това при тези два режима задвижването е насочено към максимална ефективност. Допълнително в режим Green+ се ограничават респективно деактивират подбрани комфортни функции като отоплението, климатизацията и подгряването на седалките, за да се удължи пробега на автомобила.

 

 

Източник: topgear.bg