Специалисти откриха метод за борба със стареенето и рака

Учени от университета в Хелзинки, Финландия, откриха механизъм, който намалява регенеративните способности на червата при стареенето, съобщи сайтът MedicalXpress.
Блокирането на този механизъм позволява да се подобри функционирането на храносмилателната система и да се намали рискът от поява на злокачествени тумори.
В рамките на изследването били отгледани органели – триизмерни култури от тъкани, които са своеобразен модел на червата. Оказало се, че с времето стволовите клетки престават да изпълняват функции, свързани с обновяването на чревните тъкани. При това ключова роля в този патологичен процес играят клетки на тънкото черво, известни като клетки на Панет. Те имат защитни антибактериални функции, но с напредването на възрастта започват да отделят сигнални молекули, които пречат на регенерацията.
Учените установили, че инхибитор, наречен Notum, въздейства върху сигналния път Wnt, който регулира ембриогенезата, диференциацията на клетките и развитието на злокачествени тумори. Потискането на Notum с помощта на препарати обновило стволовите клетки и допринесло за възстановяване функциите на червата у лабораторни животни, третирани с химиотерапевтични препарати със сериозен страничен ефект.