Община Дупница готви проект за разделно събиране на отпадъци, иска 390 000 лв. от ОП „Околна среда”

Общински съвет - Дупница

Община Дупница разработва и ще кандидатства с проект, свързан с управлението на отпадъците. По Оперативна програма „Околна среда” е открита процедура на предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет. Ще се финансират и изпълняват дейности, насочени към предотвратяване образуването на отпадъци, подготовка или повторна употреба на отпадъци, както и подготовка или рециклиране на отпадъци.

Предвижда се демонстриране на добра практика и кампания за популяризиране на постигнатите резултати. Заложено е разделно събиране на отпадъци в административни сгради, заведения за обществено хранене, хотели, хижи и др., разширяване ползването на специализирана/високотехнологична техника и системи за събиране на рециклируеми отпадъци от потока битови отпадъци,  модели за предотвратяване образуването на отпадъци, повторна употреба и подготовка за повторна употреба, например чрез насърчаване на дейности за поправка и ремонт вместо купуването на нови стоки и др.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 август. Бюджетът на всеки проект може да бъде до 391 166 лева, като финансирането е на 100% безвъзмездна помощ.

За кандидатстването е необходимо решение на общинските съветници, което ще бъде взето на заседание на 19 юли (петък).