89 години се навършиха от смъртта на Никола Додов, наречен Дупнишкия Алеко. На него е кръстен един от най-красивите върхове в Рила – Додов връх.
Никола Додов основава Дупнишкото туристическо дружество на 12 април 1909 г. Избран е за председател на организацията, като остава на поста 8 мандата. По време на неговото председателство на днешното дружество „Рилски езера“ се набират средства за строителството на хижа в Рила планина. Става въпрос за х. „Скакавица“, изградена през 1922 г. Тя е и първата хижа в България въобще.
Към туристическото движение у нас Никола Додов се присъединява 27 години по-рано. През 1895 г. е част от групата последователи на Алеко Константинов, предвождана от самия писател, която се отправя към Погановския манастир. Тогава у Додов се поражда желанието да обхожда неизвестните кътове на България и става ентусиазиран деятел на прохождащото туристическо движение. Заради неговите заслуги в тази област на Петнадесетия туристически събор, проведен на 24-26 май 1922 г. във Велико Търново, той е провъзгласен за почетен член на организацията. Признат е за доайен на българския организиран туризъм.

 

Please follow and like us: