Млад щъркел извън гнездото си вдигна на крак еколозите в Дупница

Младият щъркел от Дупница
  • На птицата й няма нищо, явно се е учила да лети, казаха от Фондация „Диви животни”

Сигнал за щъркел извън гнездото си вдигна на крак еколозите от община Дупница. Красивата птица е била забелязана от гражданин на улица „Фенерка” в събота, който веднага е подал сигнал на дежурния телефон на кметството. Щъркелът е млад и по всяка вероятност е правел опити да се учи да лети. Защитената птица е била настанена в приюта за кучета в града, където е обгрижвана до понеделник сутринта.
Вчера служител от отдел „Екология” с автомобил на кметството транспортира щъркела във ветеринарна клиника „Добро хрумване”, откъдето са я предали на Фондация „Диви животни”. Там с прегледа й са се ангажирани специалисти, които са установили, че няма никакви поводи за притеснения.

Документът за приема на ранената птица от Фондация „Диви животни”

„Нищо му няма на щъркела. Не е наранен и няма никакви здравословни проблеми. Просто е млад. Може би хората са видели, че все още не може да лети, и са си помислили, че му има нещо. Младите щъркели не падат. Когато станат на определена възраст, те изскачат от гнездата си. За да се научат да летят, трябва да започнат да го правят. Първият полет няма как да бъде просто като скочи и излети. Най-напред слизат на земята, подхвръквайки. След това прекарват няколко дни на земята, а родителите продължават да се грижат за тях, докато укрепнат и станат самостоятелни. После започват да си летят нормално. Най-вероятно това се е случило и с това щъркелче. След като установихме, че всичко му е наред, ще изпратим към Възстановителния център за птици „Зелени балкани” в Стара Загора. Те имат условия, в които да продължат да отглеждат щъркела. Той е голяма птица и не може да стои в клетка, трябва му простор, за да се научи да лети. След това ще бъде пуснат сред природата”, казаха специално за „Вяра” от Фондация „Диви животни”.