С 40 верни другари в народни носии Слави си взе булка от Добринище по стар обичай

  • В четата бе и кметът на Симитли Апостол Апостолов,  избраницата Яна каза „да”

 

Влюбеният Слави си взе булка от Добринище по стар обичай. Придружен с 40 верни другари, пременени в народни носии, той падна на колене пред любимата си и изля сърцето си пред нея.

Неговата избраница Яна е силно свързана с фолклора и притежава едни от най-хубавите носии в областта. Нейното желание било, ако се омъжва, да дойдат 30 души, начело с нейния любим на крака, пред дома й. Така че всички да разберат как се мома с рода прощава.

И те дойдоха: 40 левенти, пременени до един в носии. Още в ранния следобед влюбеният Слави посрещна приятелите си, облякоха красивите носии и с песен и музика потеглиха за Добринище, където нищо неподозиращата Яна живее и работи.

В празничната вечер Слави и дружината я изненадаха на работното й място. Верните другари застанаха зад приятеля си, докато той зададе съдбовния въпрос, а тя със сълзи на очи отговори „да“, омагьосана от любов.

Сред мъжката дружина, като добри приятели на Слави, за да го подкрепят във важната вечер, бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общинския съвет Владимир Христов, също пременени в носии. След заветното „да“ Яна въобще не се замисли и веднага сложи една от най-красивите носии от колекцията си. В унисон с дружината тя поведе хорото и празненството продължи до ранни зори.