Празникът на долнобанската ягода и малина се възроди в Долна баня

  • Елисавета Сестримска и съпругът й Светослав експериментират с отглеждането на хибрида тайбери – между малина и къпина

 

След няколкогодишно прекъсване община Долна баня и туристическо дружество “Ибър” възстановиха традиционния за рилския град празник на долнобанската ягода и малина.

Долна баня освен с лековитата си минерална вода, чистия планински въздух, красивите бели щъркели от десетилетия е известна не само у нас, но и в чужбина с ароматните си и вкусни ягоди и малини. По високите рилски поляни също през лятото е пълно с дъхави горски плодове. С отглеждането на ягоди и малини от десетилетия е свързан и поминъкът на много долнобански семейства.

Водещата инж. Светла Стоименова – член на Управителния съвет на туристическото дружество, припомни събитията, станали преди векове в историческата местност Свети Спас, в която се провежда празникът. Стоименова припомни също така историята на близкия манастир “Възнесение Господне”. Тя разказа накратко и за построяването на туристическата хижа “Гергиница” – по традиция домакин на ароматния празник.

Празникът на долнобанската ягода и малина бе открит от председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова, която поздрави организаторите, дръзнали да го възстановят, както и дошли в подножието на Рила планина в новото село Свети Спас десетки ягодо- и малинопроизводители, деца, младежи и цели семейства, туристи и любители на красивата рилска природа.

Поздравление към всички присъстващи поднесе и председателката на долнобанското туристическо дружество “Ибър” Елисавета Сестримска, която се оказа, че заедно със своя съпруг Светослав експериментират отглеждането на хибрида тайбери – между малина и къпина.

Със специални плакети на празника от името на организаторите бяха удостоени дългогодишни и млади ягодо- и малинопроизводители. Сред тях бяха Ива и Димитър Стоеви, Калин и Борис Серафимови, Никола и Верка Иванови, Георги и Господинка Велчеви, Лиляна Христова, Михаил Иванов и Елисавета и Светослав Сестримски.

А пък всички присъстващи бяха закичени с красиви стикери и значки с логото на празника, получиха и специално изработена за него папка с материали за ароматните плодове и техните легенди.

Празникът продължи с чудесните изпълнения на възпитаниците от Детска градина “Юрий Гагарин” под ръководството на Наталия Стоичкова, след което пък на сцената се представиха учениците от класа на Ива Тунчева от Средното училище “Неофит Рилски”. Те взеха участие и в една щафетна състезателна игра, разделени на два отбора с имената “Ягода” и “Малина”, както и приготвяха вкусни плодови специалитети. И за всички участници в празничната програма организаторите бяха приготвили чудесни подаръци, а пък за всички присъстващи – вкусна скара, салата и безалкохолни напитки.