На 28 юли ще пристигне в Дупница шествието, с което се отбелязват 550 години от пренасяне мощите на свети Иван Рилски в Рилския манастир. Стотици се включват в различните етапи от шествието, което изцяло повтаря маршрута, по който са пренесени мощите на светеца тогава от Търново.

От община Дупница се включват в организацията по посрещане на шествието, като ще осигурят и безплатен транспорт за всички, желаещи да извървят пътя в отсечката от село Дрен през Тополница – Яхиново до парк „Рила”, където ще бъде лагерът. Нощуването ще бъде на поляната над барбекю-зоната. Този преход ще започне рано сутринта на 28 юли, а литургията в парк „Рила“ ще бъде същия ден от 17 часа.

На следващия ден шествието ще се отправи по „Бели пат“ към метоха „Орлица“, където е последната спирка преди Рилския манастир. „Транспорт до началните точки за тръгване сме подсигурили, както и за крайните, за тези, които няма да нощуват. Има някои организационни неща да уредим за пристигането. Надявам се, че няма да са малко желаещите, които ще се включат в отделните последни маршрути, но за целта трябва да заявят интерес“, коментира зам.-кметът на общината Крум Милев.

Желаещите да се включат в един от двата маршрута или и в двата Дрен-Дупница и Дупница-метоха „Орлица“ трябва да го направят на телефон 0701 5 92 46 – Маруся Михайлова. За маршрута до метоха трябва изрично да уведомят дали ще се връщат в Дупница, или ще лагеруват.

 

Please follow and like us: