500 души на ден минават през площадка за стрийт фитнес в Дупница

Отляво надясно: Денислав Кръстев, Асен Борисов, Деян Игов, Васил Георгиев, Валентин Копривленски
  • По-добре младите да спортуват, отколкото да вършат глупости, казаха 19-годишните Деян Игов и Васил Георгиев

  • Инициаторът Войслав Пашов: Така се създава комфортна и надъхваща атмосфера

Новото съоръжение за стрийт фитнес на Градската градина за нула време предизвика истински фурор в Дупница. С всеки изминал ден нараства и броят на желаещите да тренират. Дупничани на всякаква възраст се тълпят в Градската градина и често им се налага да чакат ред, за да се доберат до уреда. Едни от най-редовните младежи тренираха усърдно и с голямо желание под звуците на рап музика. „От много малък се занимавам с всякакъв вид спортове.

Момчетата тренираха с голямо желание и удоволствие.

В момента тренирам главно стрийт фитнес и бойни спортове. Всички ние сме много щастливи, че направихме тази площадка в Дупница, защото условията за тренировки са много по-добри. До момента нямаше такава, а тези уреди са доста полезни за развитието на по-младите. Това, че ние тренираме тук, мотивира и по-малките от нас. Вижте, че има по-малки момчета, които ни гледат и така започват да проявяват интерес. Аз лично се запалих по този спорт преди 4 години и оттогава тренирам редовно. Ще бъда много щастлив, ако в града ни се появят все повече такива площадки. Стрийт фитнесът вече е известен в целия свят и тепърва ще се популяризира още повече. На много места има много състезания. Мисля, че дори и в Дупница ще може да се организират такива мероприятия”, каза пред „Вяра” Деян Игов, който в понеделник е навършил 19 години.

Един от инициаторите за новата площадка – Войслав Пашов

Неговият приятел Васил Георгиев също бе много доволен, че има възможност да тренира на много по-добри уреди. „Практикувам лостове от близо две години вече. Много се радвам и съм надъхан за тази нова площадка. С нея ще станем още по-големи „говеда” с още по-здрави и яки тела. Благодарение на това ново съоръжение още много хора в града ни ще започнат да практикуват този спорт. Очакваме в парк „Рила” да направят още по-хубава и по-голяма площадка. Защото тук, на Градската градина, има огромен брой желаещи да тренират. Всеки път, в който идваме тук, трябва да чакаме, за да дойде нашият ред. Може би около 500 човека на ден минават през площадката. На нея й трябва само да бъде поставена и настилката и всичко ще бъде перфектно.

Васил Георгиев

Поздравления за кмета и хората, които са измислили това и са реализирали тази идея. Ще се радваме, ако тук се правят и сериозни състезания по стрийт фитнес. Колкото повече такива площадки и съоръжения има в Дупница, толкова по-добре. Така младите ще спортуват, вместо да се занимават с глупости. Много хора знаят за какво говоря и как в такава възраст се тръгва по лош път. Такива младежи не са нужни на никого и те се превръщат в отпадъка на обществото. Но ето че има такива като нас, които искат да спортуват. Ние сме бъдещето на България и на града и е много хубаво, че се мисли за нас”, заяви 19-годишният дупничанин Васил Георгиев.

Деян Игов

Потърсихме и Войслав Пашов, който е един от инициаторите за монтирането на ново съоръжение за стрийт фитнес в Градската градина. Той е много доволен от постигнатия резултат. По думите му подобна идея съществува от доста време, но досега никой не е предприел мерки, като да се срещне с кметското ръководство и да поиска модернизиране на спортната площадка. Професионалното съоръжение се простира върху 90 квадратни метра и бе поставено миналия петък. Войслав Пашов и негови приятели, които тренират редовно там, помогнаха за монтирането на работниците към общината, а малко по-късно проведоха и първите си тренировки на обновеното място.
„Занимавам се от 2013 година, когато някой монтира старите „лостове” в Градската градина. Макар че бяха обикновени, тренирахме там всеки ден. Сега вече ходя предимно във фитнес зала. Идея винаги е имало, от самото начало, но се задоволявахме и с тези съоръжения и никой не вземаше мерки”, каза Войслав пред „Вяра”.
Той е категоричен, че почти винаги има трениращи в Градската градина и интересът към този вид спорт се увеличава все повече.
„Винаги има хора, които да се подготвят в Градската градина. С годините интересът към стрийт фитнеса започна да нараства все повече. Хората, които го практикуват в момента, са многократно повече от изминалите години. Това и наложи да се помисли за една по-добра площадка за този спорт, за да могат занимаващите се да подобрят уменията си с физическа култура и да не си пречат един на друг.
Младият дупничанин напълно одобрява и приветства решението на кмета инж. Методи Чимев съоръжение за стрийт фитнес да бъде монтирано и в парк „Рила”.
„Парк „Рила” е едно прекрасно място, на което липса такова съоръжение. То би се вписало чудесно в пределите му. Надявам се час по-скоро в Дупница да има още нови площадки. На подобни места за стрийт фитнес в други градове винаги съм бил посрещан като свой. Създава се една комфортна и надъхваща атмосфера, която те кара да растеш в този спорт”, завърши Войслав Пашов.