Близо 50 каруци в Самоков вече са регистрирани 

  • Първия номер получи най-старият каруцар Янко Янков, плати си 200 лв. по съставени актове

 

Със заповед на кмета на общината от 22 април е създадена работна група, която за период от два месеца извърши посещения на място в 7-и квартал, където са съсредоточени най-много превозни средства с животинска тяга. Служителите са предоставили информация на собствениците им, свързана със задължението за регистрация. Раздадени са им образци от заявления за регистрация и към днешна дата са подадени близо 50. На обработените заявления вече са издадени и поставени регистрационни номера. Първия номер получи най-старият каруцар Янко Янков. За периода до месец май, когато е входирал заявлението си, е платил 200 лв. по съставените му актове. Той сподели, че е изключително доволен, че е успял да регистрира каруцата си и че вече е законен. 
По данни от изготвения от комисията доклад до края на април са съставени 503 акта за установяване на административни нарушения и наказателни постановления. Строгите мерки са базирани на приетата от ОбС нормативна база, с която се регламентира регистрацията на този вид превозни средства. Регистрацията ще бъде от полза и ако превозното средство е в нарушение, което ще даде възможност за бързо установяване на собственика и налагане на наказание. Регламентирането ще даде възможност и за осъществяване на контрол по предотвратяване на замърсяването на обществени пространства от животните, ако са без подпаски.
Дейността по регистрирането на каруци продължава и ще бъдат налагани наказания на нарушителите, както и конфискация на превозното средство. Комисията със съдействието на кметовете на населени места ще засили проверките и по селата.