Заев: България е наш голям приятел, не се меси в престъпленията на Камчев

Не искам да спекулирам и не вярвам България да е замесена в този криминален случай. Това заяви македонският премиер Зоран Заев по отношение на разследването и съдебните дела срещу македонския олигарх Йордан (Орце) Камчев.

„България е наш приятел. България е голям приятел и е една от първите, която се бори за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО. Това по всякакъв начин бе доказано от премиера Бойко Борисов и българската държава. По никакъв начин не бих си позволил да спекулирам дали чужда държава е замесена в някакъв вътрешен случай. По този въпрос трябва да попитате прокуратурата. Трябва да попитате този бизнесмен да ви каже“, подчерта македонският премиер и категорично отрече “чужда държава да го информира за подобни престъпни случаи”.

БГНЕС припомня, че в определени македонски медии се появиха публикации, че България се е намесила в защита на Камчев, който е разследван за пране на пари, участие в организирана престъпна група, незаконно финансиране на партията на бившия премиер Никола Груевски и други тежки престъпления.

Македонската прокуратура установи, че Камчев е имал български паспорт, който му е иззет. От съдебните решения и документи става ясно, че той има множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собствено име.

Камчев и бившият шеф на службите Сашо Миялков бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди Нова година. /БГНЕС