Пробуждането на футболен Петрич

  • Или как феновете в южния град чакат с нетърпение голямото избухване на „Беласица” през новия сезон

 

Петрич винаги е бил футболен град с огромна страст към цар Футбол. Южният град отново се пробужда за спортни емоции. От дълги години насам след отпадането на представителния мъжки тим на „Беласица” от „А” група такова раздвижване сред спортните среди в южния град не се е случвало. Любителите на футбола станаха свидетели на  много метаморфози в административното ръководство, в треньорския щаб и т.н. Определяха се дори за ръководители на ФК „Беласица” хора, случайно попаднали, но близки до обкръжението на тогавашното общинско ръководство и всичко това беше с предварително определени цели. Всеки търсеше изгода чрез футбола, уреждане на бизнес дела, назначаване на послушници треньори и служители. И естествено резултатите бяха плачевни. Трибуните на стадион „Цар Самуил” все повече оредяваха и дори зрителите в отделни срещи се брояха на пръсти. За всеобща радост сегашният кмет се обърна с лице към спорта и подаде яко рамо на футбола, клубът стана общински. От една година насам бизнесменът Венко Папалюгов бе определен за шеф на футболния клуб. Всички смятат, че това е много голяма крачка и кметът е улучил десетката с неговото назначаване. Папалюгов вдъхна надежди на футболен Петрич, без да търси някаква лична изгода с една-единствена цел – да се изведе отборът на „Беласица” от блатото, в което е заседнал яко. Всички станаха свидетели отблизо колко личен труд, средства и време даде той, за да може час по-скоро „Беласица” да заиграе официалните си срещи на стадион „Цар Самуил”. Той успя и заслужено ще влезе в историята на петричкия футбол, защото сложи край на митарстванията на „Бела” по селските терени. „Беласица” вече се готви на стадион „Цар Самуил” и феновете непрекъснато се увеличават не само на официалните срещи, но и на тренировките.
Привличането на известния футболен специалист Атанас Джамбазки за старши треньор на мъжкия отбор на ОФК „Беласица” се приема като положителен знак, че наистина Венко Папалюгов иска да върне името и авторитета на клуба и община Петрич. Един от най-запалените фенове на футбола – Николай Чаръкчиев, даде своя коментар:

„Оптимист съм, след като видях как работи новият старши треньор Атанас Джамбазки. На терена цари ред и дисциплина – нещо, което ме кара да мисля, че „Бела” ще бъде хитът в настоящото първенство. Чувам много хубави неща и за президента Венко Папалюгов, който не се спира пред нищо, разбира се, в рамките на позволеното, за да върви „Бела” в правилна посока. Ето, осигури се и лагер-сбор в Банско, уредиха се авторитетни контролни мачове, привличат се футболисти отвън, не на килограм, а по предназначение за запълване на зейналите празноти през изминалото първенство на представителния тим. Надявам се жребият, който ще се тегли в четвъртък от 11 часа в София, да бъде по-лек за нас поне в първите 5-6 кръга, за да може отборът, изграден от местни и чужди футболисти, да стане едно цяло, с който да се съобразяват всички останали тимове от групата през новото първенство, независимо къде играем. Нека спрем с омразата и всеки кой с каквото може да помага на „Бела”, за да стане новият член на Втора лига от следващата футболна година”, сподели фен №1 на Петрич Николай Чаръкчиев.