За ромска група измамници, занимаващи се с продажба на дърва, сигнализира директорът на РДГ инж. Здравчо Тодоров

Инж. Здравчо Тодоров
  • 3157 са направените проверки от началото на годината от служителите на дирекцията, 92 са образуваните преписки

 

За група роми, които мамят възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва, които им продават, сигнализира директорът на РДГ-Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.

“В полицията и в РДГ-Кюстендил постъпват често сигнали за една група роми, която с камионче и с бусче купува дърва от складовете, след което подвеждат възрастните хора по населени места. Каква е схемата – закарват 3 кубика дърва, но дават документ за 6 кубика и взимат пари за толкова. Ние сме ги хващали, санкционирали сме ги. Имаха склад, него сме го затворили, но те продължават с тази вид измама. Затова сме уведомили кметовете и кметските наместници – появят ли се такива групи, да внимават и да сигнализират, тъй като много хора са вече изпатили.

Този случай е вид измама, криминален е и е повече работа на полицията. Когато и нас ни уведомят, ние търсим законността на дървесината. Затова подавам сигнал за тези случаи – да се обяви, за да можем да спасим хората най-вече по селата”, каза пред медиите на пресконференция инж. Тодоров.

Вестник „Вяра” предупреди за тази измамна схема, от която изпатиха много възрастни хора по селата, още в броя си на 19 май т.г.

Директорът на РДГ информира, че за първите 6 месеца на тази година са направени 3157 проверки от служители на дирекцията в изпълнение на задълженията си по контрола и опазването на горските територии от териториалния обхват на РДГ-Кюстендил.

„Проверявани са обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, обекти за добив на дървесина, ловци, риболовци и други физически лица. За периода са образувани 92 административнонаказателни преписки, като начислените глоби са около 11 317 лева. Нарушенията основно са по Закона за горите – 85, по Закона за лова са 6. Съществуват и нарушения, констатирани и срещу неизвестен извършител. Задържани са близо 150 куб.м строителна дървесина и дърва за горене. За периода са извършени и 263 съвместни проверки с МВР, КОС, Инспекция по труда, с НАП, като актовете са 5“, отчете инж. Тодоров.