Водосвет направиха в Сандански, в Илинденци раздадоха празничен обяд

Кметът на Стумяни в компанията на отец Георги Танчев

В параклиса “Св. вмчца Марина” в Сандански вярващите отбелязаха паметта на светицата с водосвет, отслужен от свещеник Йордан Аврамов. В двора се стекоха десетки християни, за да се поклонят на иконата на света Марина, която живяла през втори и трети век, с вяра в Христа, заради което била жестоко измъчвана и от бащата, и от противниците на християнската религия. Починала през 289 г., но оставила много последователи.

Празничният обяд

На този ден се отбелязва храмов празник в село Илинденци, община Струмяни, където в църквата “Св. вмчца Марина” света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Поради това, че е в постен ден, беше раздаден курбан боб яхния с много зеленчуци за всички, посетили храма. Местният свещеник Георги Сарадинов покани гостите на обяд.
Присъстваха дядо владика с архиерейски наместник отец Георги Танчев, свещеници от Хаджидимово и Сандански, както и кметът на община Струмяни Емил Илиев със зам.-кметовете, председателят и секретарят на ОбС-Струмяни и кметът на село Илинденци – Башлиев.