• Зони за отдих, 6 детски площадки, спортни площадки и алеи променят облика на комплекса

 

Нови детски и спортни площадки, кътове за отдих с беседки, пейки, алеи и озеленяване ще бъдат направени в жк „Бистрица” в Дупница след реализацията на мащабния проект по обновяването на инфрастуктурата. Предстоящите ремонти и облагородяването на най-големия жилищен квартал в града ще струва над 1 млн. лева. Общината ще търси финансиране по ОП ”Региони в растеж 2014-2020” чрез проект „Реконструкция и облагородяване на междублокови пространства в жк „Бистрица”. Намеренията на общинарите са до края на годината да входират проекта в МРРБ и при одобрение да стартират с изпълнението, което е със срок 2 години.

Вторият етап от ремонта на комплекса бе представен от ландшафтните архитекти Григор Перчеклийски и Десислав Евлогиев. Специалистите презентираха предстоящите дейности пред домоуправителите на блоковете, около които ще са предвидените ремонти. Показани бяха проекти за облагородяване на 4 зони в комплекса. На представянето бяха още кметът Методи Чимев, началникът на отдел „Инфраструктурни проекти и обществени поръчки” Милена Йорданова, зам.-кметът Крум Милев, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров.

„Стойността на проекта е в размер на 1,1 млн. лева от одобрената инвестиционна програма на община Дупница и е продължение на мащабния проект в жк „Бистрица”. Както знаете, досега там са инвестирани около 10 млн. лв. за цялостна подмяна на канализацията и водопровода, както и за първия етап от надземната инфраструктура. Идеята на срещата е да запознаем вас, а вие – вашите съседи за дейностите, които предвиждаме. Тъй като предстои подаване на проектното предложение, трябва да чуем и вас, защото вие живеете там и най-добре можете да съдействате. Използвам възможността да благодаря още веднъж за проявеното огромно търпение при ремонтните дейности, но знаете как е. Дори само банята да си ремонтирате у дома, целият апартамент става строителна площадка”, коментира кметът Чимев.

В залата бяха поставени въпроси за конкретни места и блокове. „В един терен в горната част на квартала архиерейският наместник отец Георги Паликарски има намерение да се изгради църковен храм, но на този етап движение няма. Ако има развитие – добре, ако ли няма – ще го облагородим като парково пространство”, отговори на друг от въпросите Чимев.

Живеещите в комплекса оцениха положително направеното до момента и дадоха и предложения – за почистване на оформени нерегламентирани сметища, осигуряване на няколко специални метални контейнера за събиране на пепелта от печките на твърдо гориво през зимата и др. Дадени бяха и сигнали за превръщането на зелени площи в градини, останали незаконни гаражни клетки, наводняване на паркинги и др.

Жена от блок 3 се оплака от непоносимата миризма от канализацията и изрази мнението си, че мястото на детската площадка, която е предвидено да се изгради в района, не е подходящо. Върху общинска земя там е изградено заведение. Води се кафе, но то е кръчма. Не знам каква ще е тая детска площадка до кръчмата, която продава бира и цаца, заяви възрастната дама. Нейна съкварталка попита какво ще бъде направено за тийнейджърите. В отговор Емил Гущеров посочи големия интерес към съоръженията за стрийт фитнес в Градската градина, където младежите се редят на опашки и не всички могат да се доберат до уредите, и предложи съоръжения за стрийт фитнес да се поставят и в жк „Бистрица”. Идеята бе одобрена.

Поставан бе и въпросът ще се сменят ли плочките пред бл. 54, на който бе даден положителен отговор. Подаден бе и сигнал, че зад блоковете 52, 53 и 54 хора от комплекса проявили самоинициатива и копаят градина. „Съседи копаят там измислена градина. Правят се плетове около дръвчетата. Тотална грозотия е. Кич. Копае се с копач. Има ров и е опасно, някое дете може да падне”, заяви жената.

„Приветствам всяко желание на живеещите в блок да си облагородяват зелените площи пред входовете. Но нека го правим, гледайки в една посока. Домоуправителят да дойде, да посочи какво искат със съседите си да се направи – да се посадят цветя, озеленяване… Разбира се, че ще съдействаме. Забележки има и ще има. Както казах, това не е голям, а огромен проект. Така че, ако имате забележки, предложения, идеи, входирайте ги в общината, за да си бъдем взаимно полезни. По-тежката част от проекта вече мина. Поетапно ще бъдат изцяло обновени всички кътчета на квартала”, каза още Чимев.

Григор Перчеклийски обясни, че в три от районите на квартала ще бъдат изградени 6 детски площадки, групирани по две, за деца до 3 години и от 3 до 12 години. „Алеи, детски кътове и зони за отдих, озеленяване и междублокови пространства са основните акценти”, обобщи архитектът.

Please follow and like us:
fb-share-icon0