9-тонен космически кораб пада в Тихия океан

Китайската станция „Тянгун-2“ ще бъде контролирано потопена на 19 юли

Орбиталната станция „Тянгун-2“ ще бъде потопена в Тихия океан на 19 юли, съобщават от Китайското космическо командване. Корабът ще падне контролирано в южната част на Тихия океан, далече от сушата.

Космическата лаборатория „Тянгун-2“ е усъвършенствана версия на „Тангун-1“. Корабът беше изстрелян през 2016 г. с експериментална и научна цел. По план трябваше да лети в орбита 2 години. Китайската космическа лаборатория тежи 8,6 тона, дължината й е 10 м, а диаметърът – 3 м. На борда й до този момент са живели 2-ма души в продължение на около месец.

Под контрола на наземното командване „Тянгун-2“ ще задейства двигателите си и ще навлезе контролирано в земната атмосфера. До достигането на повърхността на Земята по-голямата част от кораба ще изгори. Останките се очаква да паднат в Тихия океан в широка ненаселена зона северно от Нова Зеландия.

Само преди година подобна космическа станция вдигна на крак целия свят, след като наземният контрол изгуби връзка с кораба и той полетя към Земята, застрашавайки с огромни отломки населени райони. За щастие тогава останалото от станцията след изгарянето в атмосферата все пак падна на 2 април около 3 часа българско време далече в Тихия океан, без да нанесе поражения./ nova.bg