Пентагонът тествал използването на кърлежи като биологично оръжие 

Камарата на представителите на САЩ призова за провеждане на разследване на потенциалното използване на кърлежи като биологично оръжие от страна на Пентагона, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитиран от “Фокус”. Мнозинството от депутатите подкрепиха предложението на републиканеца от Ню Джърси, който отправи молба към Пентагона да предостави информация за „експерименти с кърлежи и насекоми“, провеждани в периода 1950 и 1975 г.

Смит аргументира искането си с цитати от книгата на лекаря Станфорд Крис Нюби „Ухапан: Тайната история на лаймската болест и биологичните оръжия”, публикувана през май тази година. В нея Уили Бъргдорфър, откривателят на лаймската болест, твърди, че тя се е разпространила след неуспешен военен експеримент през 60-те години на миналия век. Водещият швейцарски учен в света в областта на медицинската ентомология, който почина през 2014 г., изследва възможностите за създаване на биологични оръжия за американските военни. Съгласно думите му една от задачите му е била да отглежда бълхи, комари и кърлежи и да ги заразява с опасни за хората патогени. Според книгата малките насекоми е трябвало да бъдат разпространявани на територията на врага. В САЩ неинфектираните животни са изоставени в жилищни райони, за да изследва тяхното разпространение. Според Нюби кърлежите са отглеждани в изследователските центрове в Мериленд и на остров Плъм (Ню Йорк), както и в източната част на САЩ. Президентът Ричард Никсън е забранил по-нататъшното изследване на биологичните оръжия през 1969 г. и оттогава на военните е било позволено да изследват само как войниците може да бъдат защитени от тях, казва Смит. За първи път болестта е открита през 1975 г. в Олд Лайм, Кънектикът. Искането за информация от Камарата на представителите е част от разискванията за бюджета за отбрана. Сенатът внесе собствен законопроект, в който не се споменава биологичното оръжие. Сега двете камари на Конгреса на САЩ трябва да се споразумеят за съвместен проект.

Всяка година между 300 000 и 427 000 души в САЩ заболяват от лаймска болест, а в Европа – 65 000 души. Ваксината срещу нея бе изтеглена от пазара през 2002 г. заради сериозни странични ефекти./Аctualno.com