Основателят на “Телерик”: Уликите срещу Кристиян Бойков са фалшифицирани

Светлин Наков

Уликите срещу20-годишния Кристиян Бойков, който бе арестуван и обвинен за източването на базата данни на НАП, са фалшифицирани. Това твърди известният програмист и основател на софтуерната академия “Телерик” Светлин Наков. Той е публикувал разсъжденията си във фейсбук групата “Програмиране в България”.
Наков разказва, че файлът, който ГДБОП счита за основна следа, водеща към Бойков, е създаден на операционната система “Уиндоус”. Папката с данните от НАП пък е направена в “Линукс”, който се използва масово от програмистите. Уиндоуската папка е подпъхната впоследствие, смята Наков и не е създадена от този, който е качил информацията от НАП.

Кристиян Бойков

Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията. Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува”, пише Наков.
Според него оттук насетне може да се очаква, че ще се отпускат стотици милиони за киберсигурност, като 90% от тях ще бъдат откраднати. Освен това ще се прокарват спорни законови промени. Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели. Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите”, пише Наков.
Същата е тезата и на адвокатите на Бойков. Пред бТВ защитникът му Георги Стефанов посочи различните операционни системи, на които са създадени файловете. Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система “Уиндоус”, значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с “Линукс”, заяви той.
Стефанов разказа, че Кристиян му е споделил, че според него е “натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Освен това младежът цяла нощ е бил натискан да признае, че е извършителят на това деяние.
Извън първоначалната информация за ареста на Бойков няма други данни за хода на разследването. Информационното затъмнение прави случая още по-странен, наред с факта, че арестуваният е водил обучения по киберсигурност на ГДБОП. Към момента той е задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, смята защитата на младежа. Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-тия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано”, заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян Бойков.
Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу него към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста.
Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, разчитайки на справедливостта и липсата на доказателства./ mediapool.bg