Кухнята на главен готвач Кирил Драганов ежедневно приготвя храна за около 800 души в Домашния социален патронаж

  • Осигуряването на топъл обяд в Долна баня ще продължи до края на април 2020 година

 

Вече три десетилетия в кухнята на Средното училище “Неофит Рилски” в Долна баня се приготвя вкусна и питателна храна за малки и големи. Професионалният колектив на кухнята на Домашния социален патронаж с главен готвач Кирил Драганов ежедневно приготвя храна за около 800 души.

По спечелен от община Долна баня проект на Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица и на Агенцията за социално подпомагане на Оперативната програма за храни / или основно материално подпомагане топъл обяд от 1 юни 2016 година се осигурява на 150 социално слаби и нуждаещи се долнобанци. Осигуряването на топъл обяд на тези хора ще продължи до края на месец април 2020 година. Общата стойност на проекта е 346 475, 85 лв. Всъщност безплатен топъл обяд на нуждаещи се долнобанци се раздава още от 2009 година – информираха от общинската администрация в рилския град. Освен това още 36 долнобанци получават топъл обяд през седмицата чрез Домашния социален патронаж, като заплащат съответна месечна такса.

В кухнята се приготвя приоритетно храна и за малчуганите от Детската градина “Юрий Гагарин”, за учениците от Средното училище “Неофит Рилски”, за обитателите на Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания “Констанца Ляпчева” и Преходното жилище, Общинския център за работа с деца на улицата и пребиваващите в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с увреждания “Успение на Пресвета Богородица”.

Домашният социален патронаж разполага със специализиран автомобил, с който бързо и навреме се доставя храната благодарение на квалифицирания персонал.