Пуснаха Кристиян Бойков на свобода

  • Причината е, че обвинението му е преквалифицирано в по-леко

 

Софийската градска прокуратура /СГП/ взе мярка за неотклонение “подписка” спрямо обвинения в компютърно престъпление 20-годишен Кристиян Бойков и разпореди незабавното му освобождаване. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление – по чл. 319 б, ал.2 от НК. Установено е, че Кристиян Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.
Съобразени са данните за чистото съдебно минало на Кристиян Бойков , добрите характеристични данни и възрастта му, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б, ал.2 от НК /лишаване от свобода до три години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.
Бойков е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП. Разследването по делото продължава./БТА