• Кметове тръгват на проверки по стопанствата в Кюстендилско  заради африканската чума по свинете

Заседание на Областната епизоотична комисия се е състояло в Кюстендил във връзка с африканската чума по свинете и опасността от навлизане и разпространение на заразата в региона.
Сред разпоредените извънредни превантивни мерки са извършването на информационни кампании, ежеседмични заседания на областната и общинските епизоотични комисии, нова инвентаризация на животните в стопанствата в региона и т.нар. „задни дворове“, каза заместник областният управител Райчо Цветин. Кметовете на населените места също ще извършват контрол върху малките стопанства.
Сред мерките, които е приела комисията, е забраната за внос на свинско месо пред граничните пунктове със Сърбия (ГКПП „Олтоманци“) и със Северна Македония (ГКПП „Гюешево“). На граничните пунктове ще има и вани с дезинфекционни разтвори. Предвижда се горските стопанства да организират и острел за намаляване на популацията на диви свине.
Предвидено е и ежедневно почистване на паркингите, местата за отдих и почивка на пътищата в региона, сред които и автомагистрала „Струма“ в частта й от областта.
Държавните служби ще бъдат ангажирани и с разпространението на брошури и листовки за заболяването.
В заседанието са участвали представители на Областната дирекция по безопасност на храните, Областната администрация, Областното пътно управление, Областната дирекция на МВР – Кюстендил, РЗИ и ловни сдружения, допълни още Цветин.

Please follow and like us: