Курбан за здраве се ля в Бистрица

Курбан за здраве за празника на света Марина дадоха жителите на дупнишкото село Бистрица и кметът на селото Кирил Огненски.

Кметът на Дупница Методи Чимев и заместникът му Крум Милев се черкуваха в параклиса „Света Марина” и също хапнаха от вкусния бобен курбан по покана на бистришкия кмет Кирил Огненски.

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски с дупнишките кметове Методи Чимев и Крум Милев пред храма „Света Марина”

Четири казана постен боб по манастирски къкриха за курбана, които освети младият бистришки свещеник Георги Гелов.

Иванка Огненска реже зеленчуци за курбана.

Майстор на бобения курбан беше Валентин Михалчев. Още от пет часа в ранни зори на празника кметът Кирил Огненски се качи с готвачите да помага за курбана. Майка му Иванка Огненска ряза зеленчуците за курбана заедно с жени от селото.

Десетки миряни от страната и Дупнишка околия се изкачиха в подножието на тракийската пирамида под връх Фенерка за храмовия празник на параклиса „Света Марина”. Параклисът е построен върху останки от древен тракийски некропол. Местни легенди свързват мястото на параклиса с българския цар Петър и небесния закрилник на България свети Иван Рилски. Смята се, че паметната среща между цар Петър и Рилския светец се е състояла именно на това място. И бистришкият кмет Кирил Огненски е убеден, че българският цар Петър е подвил коляно пред светеца точно там, където се намира днес параклисът на християнската светица света Марина, откъдето се вижда и историческият връх Фенерка. А високо на 5 км по планински път от параклиса в Рила планина под Фенерка се стига до ручей на река Мариславовица.   Тук водата се смята за чудодейна и лековита и стотици хора се изкачват до нея, за да си налеят за здраве и благословия.