Местността Пороя в дупнишкото село Баланово е почистена

Явор Митов е доволен от свършената работа и новия контейнер.
  • Ров пази мястото от влизане на автомобили, община Дупница е осигурила и четирикубиков контейнер за по-големите отпадъци

  •  Кметът Явор Митов: Надявам се, че тук повече няма да има нерегламентирано сметище

Местността Пороя в дупнишкото село Баланово вече е напълно почистена. Както в началото на месец юни „Вяра” писа, в красивото село се беше образувало нерегламентирано сметище. В местността можеха да се видят строителни и битови отпадъци, както и изхвърлени стари автомобилни гуми. Тогава кметът на селото Явор Митов беше категоричен, че до края на месец юли боклуците ще бъдат почистени с помощта на техника от община Дупница. Представители на РИОСВ-Перник бяха дали предписание мястото да бъде почистено до края на юли. В противен случай дупнишкото кметство го грозеше глоба от 5000 лева от РИОКОЗ-Перник, тъй като не е спазило предписанието на колегите им.

Ровът, който спира колите.

Отпадъците обаче са премахнати далеч преди крайния срок и до санкция няма да се стигне. В момента местността Пороя е почистена и приветлива.
„Към 15 юни вече бяхме почистили мястото. Община Дупница ни осигури цялата техника – багери, камиони, фадроми и трактори. В рамките на една седмица успяхме да премахнем всичко. Оградихме този терен с един ров, който пречи на колите да влизат тук. Поставили сме и табели, които категорично забраняват изхвърлянето на боклуци тук. Глобата е 50 лева и ще бъде прилагана на всеки, който наруши забраната. Имаме полска охрана, която следи за това. Казал съм и на комшиите на мястото, които живеят наблизо, да ни сигнализират, ако видят някой да си изхвърля боклуците тук. От общината ни докараха и четирикубиков контейнер, който сме сложили в близост до мястото. Така, ако някой има битови и по-големи строителни отпадъци, които иска да изхвърли, може да го направи в това съоръжение. Преди време ви бях казал, че имаше проблем с вдигането на подобен контейнер, когато е пълен. Но явно техниката им е била по-стара. Сега ни беше гарантирано, че няма да има проблеми от това естество”, каза пред „Вяра” кметът на с. Баланово Явор Митов.
Той няма притеснения, че в друг край на селото може да се появи ново нерегламентирано сметище.

Поставени са нови табели, които забраняват изхвърлянето на отпадъци.

„Ние затова сме тук, за да следим за реда и правилата да се спазват. Предполагам, че подобно нещо няма да се случи повече”, добави кметът. Попитахме го кой има възможност да регламентира къде в селата може да има сметище, защото и негови колеги в другите дупнишки села се оплакват от подобен проблем.

Четирикубиковият контейнер

„В община Дупница има отдел „Екология” и може би това зависи от тях, но не съм напълно сигурен. Надявам се, че при нас няма да има нови нерегламентирани сметища. Това до голяма степен си зависи и от нас, местните жители, защото трябва да пазим красивата си природа. Хората в селото са много доволни от това, което направихме. Точно оттук минава пътят за параклиса „Св. Троица”, който искаме да възстановим. По-надолу има едно друго, по-малко параклисче, което месните го наричат Заешкия кладенец. По-нагоре пък се намира и „Св. Спас”, друг параклис. Фактически те са подредени като в един триъгълник. Хората постоянно минават по този път и си точат вода от кладенеца, тъй като водата ни в селото не е от най-добрите за пиене. Така всеки от Баланово или гост на селото няма да вижда боклуците, които преди веднага попадаха пред очите им. Радвам се, че разрешихме този проблем”, завърши Явор Митов.