Най-честите грешки при управлението на автомобила

Автоинструкторът Васил Димитров си поставя амбициозна цел – да интегрира способи от финландската методика за обучение на водачи на МПС у нас. С други думи, рали състезателят си поставя за цел да добави към стандартния курс за категория В тренинг за реакции в опасни ситуации със загуба на сцепление. Именно специалната методика прави шофьорите в скандинавската страна изключително сигурни, а броят на жертвите от ПТП-та – много нисък. И всичко това на фона на факта, че Финландия предлага хлъзгава пътна настилка в много по-голяма част от времето за движение в сравнение с други европейски страни. Междувременно Васил ни помогна да анализираме най-често срещаните грешки при обучението на млади водачи. Димитров е на мнение, че не увеличението на глобите и санкциите биха направили пътищата ни по-сигурни, а по-качественото обучение на новите шофьори.

1.Неправилен захват на волана

Голяма част от шофьорите са склонни да „прибутват“ волана – явление, което се среща дори при възрастни водачи. А това е вредно, тъй като пречи на прецизната работа с волана и забавя командите към автомобила.

Неправилно
Правилно

 

Задържане на съединителя в завой

При намаляване (особено в завой) голям брой кандидат-водачи освен педала на спирачката натискат едновременно и съединителя. По този начин те заучават грешни движения и не само износват съединителя, но и в по-късен етап може да загубят възможността за оптимален контрол над автомобила.

3.Прекалено приближаване до волана

Липсата на познаване на габаритите на автомобила става причина много нови шофьори да се приближават твърде много до волана. Oт една страна, това приближаване пречи на бързите реакции с волана, а от друга – може да се окаже причина за травми при активиране на въздушната възглавница.

4. Изключване от предавка

Не, тук не става въпрос за това как да се шофира максимално икономично – а за това, че изключването от предавка прекалено рано удължава времето за спиране заради липсата на моторната спирачка./ autobild.bg