Прокуристката на общинската болница в Дупница отчете над 500 000 лв. печалба: Мария Иванова получи аплодисменти от местния парламент за работата си

Мария Иванова
  • Вече инвестираме в апаратура, за да повишим качеството на лечение, каза Иванова

 

Прокуристът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Мария Иванова получи аплодисменти от общинските съветници в Дупница за постигнатите добри резултати на лечебното заведение. Местният парламент единодушно прие отчета на общинската болница, която за първото полугодие на тази година има 526 277 лева печалба. Стана ясно, че за по-малко от година задълженията са стопени с близо 822 хил. лв. „Болницата няма нито 1 лев просрочени задължения.

Кметът Методи Чимев (първият вляво) благодари на прокуристката Иванова и зам.-шефа на болницата д-р Крум Бонев.

Всички задължения към доставчици са изцяло изплатени. Размерът на общите задължения към 30 юни е 1 млн. и 575 хил. лв. Държа да отбележа, че това са счетоводни задължения, които към днешна дата имат развитие”, отбеляза прокуристката. Мария Иванова отново подчерта, че са повишени заплатите на персонала, закупена е и ще продължава да се купува нова техника. Средната работна заплата на лекарите е 1400 лв., а на сестрите – между 700 и 1030 лв. На трудови договори в болницата в момента работят 210 души, персоналът е 245,5 работни места, 35 от които са свободни. Мария Иванова подчерта още, че общинската болница в Дупница е единствената в Югозападна България, в която се извършват безкръвни операции. Посочи и намеренията на работещите в лечебното заведение лекари и сестри – инвестиране в апаратура, за да се подобри материалната база и повиши качеството на лечение за пациентите.

Йордан Димитров

„Гордея се с привличането на доц. Юлий Ванев. Това е специалист, дълги години началник на Клиника по хирургия в „Пирогов”. Един от водещите ендоскопски хирурзи в България. От София до границата, в Югозападна България няма ендоскопска хирургия. Ендоскопската апаратура беше в незадоволително състояние, реновирахме я, закупихме нови оптики и сега работим. Това е т.нар. ендоскопска безкръвна операция. Тя намалява престоя, завишава качеството на лечение. Това е безкръвно опериране на хернии, апандисити. Радвам се, че на операциите на доц. Ванев идват и наблюдават и гинеколозите. Дай, Боже, по-нататък да развием и ендоскопската гинекология. Това наистина е голям бонус и голяма гордост за Дупница.

Йордан Йорданов (първият вдясно) изрази подкрепата на групата на ГЕРБ.

Проучете кой е доц. Ванев. Той е на 8-часов работен ден, с трудов договор. Човекът идва, работи, дава дежурства. Ще се опитаме да оборудваме една по-съвременна операционна, с една по-добра техника. Знаете за ортопедите, които идват и преглеждат безплатно. Лекарите, които заварих в Дупница, са добри лекари. Аз познавам голяма част от лекарското съсловие и твърдя, че тук имате доста сериозни имена като лекари. Вътрешното отделение, неврологията, вече бих се похвалила и с АГ-то, което имаше проблеми. Сега наблюдавам ражданията – всеки ден имаме бебенце. Отделението е на печалба. Аз не искам много да говорим за печалба, защото лечението на хората не е печалба, целта не е да изкарваме пари. 2, 3, 5 хил. лв., но хората си покриват разходите. С увеличените заплати, които са разходи, покриват. Значи може. Използвам случая да кажа, че купихме и днес пристигат нови легълца за бебенцата. Подобряваме се. Отделението наистина работи. Лекарите са добри. Стига да има желание, стига да ги уважаваме – финансово и чисто човешки, нещата се случват”, каза Мария Иванова. Изказването й бе в отговор на предложение от общинския съветник от ГЕРБ Йордан Димитров да каже какви специалисти е успяла да привлече на работа в лечебното заведение. Във връзка с дейността на болницата тя допълни: „Аз не познавам друг Спешен център в България, който да работи без пари. Застанете един път на входа на болницата и вижте как работи Спешният център. „Докторе, боли ме главата от 2 дена”, „Докторе, високо ми е кръвното”…

Пламен Соколов

Това са заплати на лекарите. Кой плаща тия заплати? Нали имаме лични лекари”, коментира прокуристката. По време на обсъждането бе изнесен и нелицеприятен факт. „В едно от отделенията заварих заплати от 510 лв. на сестрите и дадохме допълнително материално стимулиране. Тогава един лекар си позволи писмено да поиска от сестрите да му дадат по 50 лева от заплатите си”, разкри Иванова. За постигнатите резултати прокуристката получи одобрение от председателя на Общинския съвет Емил Гущеров, Йордан Йорданов от ГЕРБ и Георги Пехливански от БСП. ОбС шефът отбеляза, че Иванова, която успя да стабилизира лечебното заведение, вече се чувства повече дупничанка, въпреки че е от Смолян. Неколкократно бе споменато, че заради проблемите, пред които е била изправена, Мария Иванова неколкократно е искала да напусне.

Положително становище имаше и независимият Пламен Соколов. Той посочи, че „заплащането на прокуристката и зам.-управителя е обидно несериозно” и трябва да се коригира. Разбра се, че увеличение ще бъде предложено на септемврийското заседание на местния парламент. Относно ново увеличение на заплатите на персонала Мария Иванова каза: ”Говорили сме с лекарите и сестрите за заплащането. Самите те са на мнение, че трябва да инвестираме в апаратура, за да подобрим материалната база и повишим още повече качеството на лечение за пациентите. Това и правим в момента”.

Отчета коментира и кметът Методи Чимев. „Опитвам се да си спомня част от коментарите, когато дойде Мария Иванова – как от София, как за няколко часа, как без постоянно присъствие, за какво ни е необходим прокурист. В момента всички чухме за какво ни е необходима. И ми се струва, че когато сме говорили на тема „Болница”, когато сме споменавали, че болницата е необходима не заради управителя, а заради това, че има определени цели. Всички знаем те какви са. Истината е една. Добре спомена г-жа Иванова цифрите, но факт е, че качеството на услугата не е на необходимото ниво, но не по вина на качеството на работа, а на техника и на помещения. Похвално е, че тръгват вече и в тази посока”, коментира Чимев. Градоначалникът похвали и зам.-шефа на здравното заведение д-р Крум Бонев. Отбеляза: „Чудесно работят в екип с д-р Бонев. Благодаря им за това, което правят.” Това бе последното за сезона заседание на местния парламент, който ще бъде във ваканция до 1 септември.