През 21-ви век и в разгара на лятото: Бистричани вече няколко дни нямат вода 

Бистричани са гневни от водния проблем в селото.

Неделя, 14,30 часа, красивото село Бистрица в подножието на величествената Рила планина. На броени метри от центъра и кметството, се събират все повече местни жители. Те са гневни, натъжени, обидени. Причината? В разгара на лятото, през 2019 година, вече близо 10 дни нямат вода.

Тръбата с корозия, през която минава питейната вода за с. Бистрица.

И това, се оказва, не им е за първи път.
„Не знаем със сигурност каква е причината, че нямаме вода. ВиК-Дупница също не я знае. Оттам идват екипи и не могат да ни обяснят какъв е проблемът. Копаят, зариват, копаят, зариват, но вода нямаме. Тук има майка с бебе на 3 месеца, която отиде до Бобов дол, за да изпере дрехите на детенцето и семейството. Във ВиК имат уреди и апаратура, с които да проследят има ли запушване и къде и каква точно е повредата. Но те не докарват тази техника. Какво правят? Копаят наслуки ли? Всяко лято и всяка зима се получава точно така”, каза пред „Вяра” Гергана Банева.
Хората говорят един през друг, насъбрали са много обида.

Гергана Банева (вляво) и Йорданка Зарова

„Аз съм на 60 години и този водопровод е тук от веки веков. Предлагахме да закупим тръби с наши средства, но ни казаха, че нямаме право и ще бъдем глобени. Ние нямаме пречиствателна станция и филтри, при нас водата идва директно от реката. Има една решетка и тя минава оттам за водопровода”, разказа Йорданка Зарева.

„Плащаме по 1 лев за кубик вода. Ако не си платим, идват и ни откачат, не ни питат, сега къде са, къде са аварийните екипи, дето щяха да работят до отстраняването на проблема?”, допълва я нейна комшийка и адашка.

Местните жители се надяват скоро да имат вода.

Друга жена от квартала разказа, че е звъняла няколко поредни дни във ВиК и оттам са обещавали, че проблемът ще бъде разрешен:
„Звънях в сряда вечерта, когато ми вдигна един мъж, който каза, че не е от аварийната група, а е охрана и е само той, защото беше след 17 часа. Този човек ме увери, че се работи по въпроса и до един ден ще имаме вода. Всеки ден се обаждах и обещаваха, че до 17 часа ще имаме вода. На другия ден ми казваха същото и това беше до петък. Вода обаче продължаваме да нямаме. Дори секретарката на кметството ми каза, че има аварийни групи, които ще работят в събота и неделя и няма да бъдем оставени без вода. Къде са тези аварийни групи?”.

Мъж, който живее съвсем наблизо от мястото, където се срещнахме с потърпевшите бистричани, пък ни показа част от тръбата, през която минава питейната вода за селото.
„Това не е от немските качествени тръби. Това си е българска желязна тръба. Вижте какви неща има в нея и колко е корозирала! Това се образува, когато през нея не минава достатъчно вода и се получава именно корозирането. То не може да се случи, когато върви повече вода и течът е реален. Направете си сметка колко малко вода минава през тази тръба, за да има толкова много корозия. Водата, която пием всички ние, включително малките деца, минава през ето тази тръба”, обясни възрастният мъж, докато държеше тръбата.

Бащата на 3-месечното бебе Владимир

Според спомените на хората водопроводът е от 1982 година и е напълно амортизиран.
Владимир, бащата на 3-месечното бебе, чиято жена е била принудена да отиде до Бобов дол, за да пере дрехите там при роднини, също не можеше да скрие огромното си недоволство от случващото се.
„С тези кърпежи няма да се променят нещата. Трябва да бъде сменен водопроводът изцяло. Улицата ни беше асфалтирана, но се превърна в гробище заради постоянното копаене. Те са длъжни да си асфалтират, след като са направили дупки при авариите, а проблемите са непрекъснати, следват един след друг. Вече два пъти чупя картера на колата си. Също така не ни е осигурена водоноска, което е задължително при такива случаи”.

Улица „Иван Вазов” е цялата в дупки след копаенето.

„Знаете ли, че от ВиК екипа ни обясниха, че има вода достатъчно в реката и можем да се къпем и да си перем дрехите там” – повтаряше често като фон на неотстранената все още повреда мъж на средна възраст, явно втрещен от наглостта на подобно поведение.

Няколко от оставените без вода бистричани назоваха директно името на техническия ръководител на ВиК екипа Христо Христов като пример за грубо и безцеременно отношение към тях – хора, абонати на единственото ВиК и редовни данъкоплатци. „Къде са парите от таксите, които плащаме?”, питат хората, „не виждаме адекватна поддръжка, профилактика, грижа!”

Мястото, където от ВиК-Дупница са се опитвали да отстранят аварията.

Една от потърпевшите разказа, че Христо Христов й поискал 500 лв. за услуга, която по закон е ангажимент на ВиК и единствено компетентната и професионална намеса на инж. Д. Орманков предотвратила злоупотребата.

В разговора се намесва и бистричанинът Крум, който сигнализира и за друг проблем:
„Искахме на това кръстовище тук, на улица „Иван Вазов”, да бъде поставен пожарен кран. Никой обаче не пожела да го направи. На съседите се запали пердето и нямаше откъде да вземем вода, за да угасим пожара. Представяте ли си какво ще стане, ако пламне по-голям огън?”

Местните споменаха и появилия се в селото слух, че няма вода заради грешка на новоназначен на водохващането, който пуснал боклука (листа и пр.) в тръбите за водата.

Хората обясняваха патилата си с ВиК с надеждата някой да чуе! Някой, от когото зависи качественото функциониране на водоподаването и мрежата.

Това, което ни впечатли нас – представителите на в. „Вяра”, беше фактът, че хората държаха да няма изопачаване, да няма преувеличаване, да бъдат публикувани само действителните им и сериозни проблеми с липсата на вода често и във всички сезони.

Докато екип на „Вяра” беше на място, звъннахме на кмета на с. Бистрица Кирил Огненски, за да го поканим да дойде при събралите се хора. „Виваком” любезно ни обеща, че ще предаде за обаждането.

В сайта на ВиК-Дупница се убедихме със собствените си очи, че няма актуална информация за проблема с водата в с. Бистрица.

Младо момиче от безводната част на Бистрица ни обясни как на аварийния телефон на ВиК й казали, че няма да има вода и няма да й кажат с кого говори.
За повече яснота около ситуацията потърсихме и шефа на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев. Успяхме да се чуем с него след 19 часа. Не получихме отговор на въпроса защо хората, които нямат вода, са оставени без водоноска. Получихме уверенията на шефа на ВиК-Дупница, че правят всичко възможно за отстраняване на аварията, чиято причина до момента и за водното дружество не е ясна и че жителите на Бистрица в най-близко време ще имат вода.