Автомобил на старо: Nissan Qashqai

Продаваният с предно или двойно предаване бестселър на Nissan стана номер едно сред вносните SUV модели на германския пазар.

За Nissan моделът Qashqai играе същата роля, каквато Golf за VW – той е безспорният номер едно. Със съчетанието между компактен автомобил и SUV стратезите на Nissan улучиха право в десетката – шест години след появата си на пазара Qashqai продължава да е един от най-продаваните вносни автомобили в Германия.

Двигател: От пазарния дебют в началото на 2007 г. се предлагат два бензинови мотора със 114 (1.6) и 141 к.с. (2.0), както и произхождащият от Renault дизелов 1.5 dCi със 106 к.с. През есента на 2007 г. ги последва двулитровият дизел със 150 к.с. Все още новият 1.6 dCi (130 к.с.) е на разположение на купувачите едва от 2011 година. Понеже Qashqai, особено в удълженото изпълнение +2, не принадлежи към леката категория, по-добрият избор са дизеловите варианти с по-голям въртящ момент. Водачите, които не обичат да превключват, могат да избират между две различни автоматични версии. Едната предлагана от Nissan комбинация е между двулитров бензинов мотор, предно предаване и безстепенна CVT трансмисия. Дизелът със същия работен обем може да се поръча с шестстепенен автоматик с хидравличен преобразувател.

Каросерия: Nissan Qashqai импонира с висока позиция на седене и приличен вътрешен простор. Освен това от 2008 г. се предлага по-дълга с 21 сантиметра версия (Qashqai +2), която разполага с голямо пространство за багаж, плъзгаща се задна седалка и сгъващ се трети ред места, изравнявайки се по гъвкавост на интериора с вановете.

Изработка: С осъвременяването от февруари 2010 г. интериорът стана по-изискан. Във върховата версия Tekna седалките са тапицирани с кожа. Качеството на изработката не дава поводи за оплаквания.

Безопасност: Nissan Qashqai предлага обичайния за класа стандарт, липсва единствено въздушна възглавница за коленете. Точките за закрепване на детски столчета Isofix са част от серийното оборудване. При краштеста на Euro NCAP моделът получи пет звезди.

Ходова част: Много екземпляри от Nissan Qashqai се задвижват единствено чрез предния мост. Двойното предаване може да се комбинира само с по-мощните мотори. След модернизацията на модела кормилната уредба работи по-директно. Ходовата част с независимо окачване на четирите колела е с по-комфортни настройки, но показва над средния брой дефекти. Например опорите на амортисьорите често се разбиват и причиняват тропане.

Кой двигател ви препоръчваме

Малкият бензинов мотор е доста претоварен, по-подходящи са дизелите с мощна тяга, особено за Qashqai +2. При 1.5 dCi филтърът за частици е налице серийно едва след пренастройката за стандарта Euro 5 от юли 2010 г.

Кой тип каросерия да изберете

За по-големи семейства особено интересен е по-дългият с 21 сантиметра Nissan Qashqai +2 (междуосието е увеличено с 13 см), който като нов е с 1500 евро по-скъп. Срещу парите в повече получавате значителни придобивки: увеличен багажник, плъзгаща се задна седалка, трети ред места и голям остъклен покрив, който обаче не може да се отваря.

От коя година да е моделът

Модернизацията от пролетта на 2010 г. се отрази добре на Nissan Qashqai, въпреки че подобренията засегнаха само отделни области, като интериора и кормилната уредба.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Радиото със CD и климатикът са серийни за всички версии на Qashqai, а след обновяването – и темпоматът. По-високите нива на оборудване включват екстри като автоматичен климатик (Acenta) или ксенонови светлини (Tekna).

Колко е надежден

Мнението на експертите от Dekra: При пробното шофиране желаещите да купят Nissan Qashqai непременно трябва да се ослушват за тропане. Повредите по ходовата част тук се срещат като цяло по-често от средното за класа. Шумовете, особено от задния мост, са сигурен признак, че опорните тампони на амортисьорите са дефектни и трябва задължително да бъдат сменени.