BMW i3S предлага допълнително удоволствие в града

Електифицираните настъпват! В това вече никой не би трябвало да се съмнява. При това не с плахи и бавни стъпки, а с големи и твърди крачки. От началото на годината в Стария континент са продадени  почти 250 хиляди, като по-малката част от тях са с хибридни системи, а преобладават чисто електрическите. Предводител в премиум компактния клас, с най-много продажби на нашата планета, е BMW i3.

Този автомобил се появи през 2014 г. и моментално привлече погледите. Това не е стандартен модел, леко преустроен и пригоден да се задвижва от ток. Той е конструиран по изцяло нова концепция и е изработен от различни  олекотени еко материали –  i3 си е създаден като електрически по рождение. Сега, заедно с леко освежената модификация на това различно BMW, се появява и още една версия, на която, към означението i3, баварците добавят и едно небрежно S. Няма да сгрешите, ако предположите, че това е всъщност по-спортен вариант на електромобила. В наши материали многократно сме споделяли чудесните си впечатления от i3, но сега взех да карам за няколко дни в кошмарния софийски трафик имено новата спортна версия.

Характерни дизайнерски елементи още отдалече обявяват разликата в характера на новото BMW i3S. Тази нова версия серийно се оборудва със спортно окачване, което включва и снижаване на каросерията с 10 мм. Същевременно и следата е по-широка с 40 мм в сравнение с нормалното BMW i3. Така колата става по-ниска, по-широка, ексклузивно за нея се предлагат и по-широки 20-инчови алуминиеви джанти с двойни спици в двуцветен вариант, както и Jetblack. Куп други специфични акценти също подчертават това спортно излъчване – типичният за BMW i Black Belt, който преминава от предният капак през покрива до задната част на автомобила, вече е допълнен с черни предни колони , черни арки на калниците – изобщо много повече черен гланц  лак навсякъде. Елегантност и динамика се внушават и от факта, че вече всички светлинни функции отпред и отзад са с LED технология.

Интериорът също е обновен и се определя от иновативната LifeDrive автомобилна архитектура. Пътническата клетка е от въглероден композит (CFRP) и това дава ясно усещане за лекота и простор. Впечатлението се подсилва и от иновативната конструкция без средни колони между предните и задните врати, които се отварят в противоположни посоки за по-лесно качване и слизане. Над 80% от повърхностите в зрителното поле на пътниците са от рециклирани материали и възобновяеми суровини – пластмаси, естествени влакна, както и неизбелено евкалиптово дърво.

Да не решите, че спортният характер на  BMW i3S идва само от дизайнерските акценти? Нищо подобно! Тази версия е по-мощна с 14 коня (184 к.с.), максималната скорост е пак електронно ограничена, но с 10 км/ч нагоре (160 км/ч), а набирането до 100 е с 0,4 секунди по-бързо (6,9 сек.). Синхронният електромотор осигурява с 20 Нм по-висок въртящ момент (270 Нм), който е на разположение още от момента на натискане на педала. Модифицирано е управлението на двигателя и на едностепенната автоматична трансмисия и това променя значително кривата на мощността при високи обороти – с приблизително 40%. Използват се специфични лагери с понижено триене, а по-горе отбелязах и спортното окачване – с различни пружини, амортисьори и стабилизатори. Вече разполагаме и с режим Sport за по-директни характеристики на педала за ускорение и кормилното управление.

Пъргавината и сигурността допълнително се повишават от оптимизирането на Динамичния контрол на стабилността (DSC). Напълно преработена е и системата за Динамичен контрол на сцеплението (DTC). Тя осигурява добри динамични характеристики при всякакви условия и пътна настилка. С уникалната и използвана за пръв път при новото BMW i3S форма на ограничение на оборотите на колелата се осигурява повишена стабилност  при динамично ускорение и при високи скорости. Това ни облекчава и при спортно шофиране по завои,  дори позволява леки и надеждно контролирани дрифтове при ниски нива на сцепление. Системата подпомага и силната регенерация на спирачната енергия при движение по инерция. Осезаемо е подобрено и сцеплението при потегляне на сняг или мокро.

В новото BMW i3S никога не пътуваш сам, с теб винаги са и група асистенти. Но те са от най-приятните спътници – никога не ти досаждат, а само ти помагат.  Асистентът за шофиране Plus включва Предупреждение при опасност от сблъсък и Предупреждение за пешеходци, със спирачна функция при градски условия, Speed Limit Info, Предвиждащ асистент, както и Активен контрол на скоростта с функция Stop & Go. Както и Асистент за задръствания, който при натоварен трафик със скорости до 60 км/ ч, освен контрола на дистанцията, поема и управлението в лентата. Системата се ориентира по хоризонталната маркировка, широчината на пътя, както и движещите се отпред автомобили.

Обхватът на Асистента за паркиране също е голям – контрол и сигнализация за дистанцията, Камера за обратно виждане, но също тока и Асистент за паркиране – след избор на подходящо успоредно на пътното платно паркомясто, системата поема подаването на газ и спирането, както и избора на предавка и завиването. И докато разказвам за лесното паркиране, няма начин да не спомена за още една екстра, която намира най-близкото място за това и ни улеснява живота в града – On-StreetParkingInformation. Тази система вместо нас дигиталното търси празни паркоместа в района, където сме в момента. Също така върху навигационната карта се изобразяват и обществените станции за зареждане и тяхната заетост в момента.

Интелигентната свързаност със специално съгласувани с електрическата мобилност услуги осигурява още по-широка гама на BMW i ConnectedDrive. Например информация за трафика в реално време (Real Time Traffic Information), както и карта на пробега с графично актуалния радиус на действие и дестинациите, които могат да бъдат постигнати в различните режими на шофиране. Плюс това разполагаме и с: интелигентно планиране на маршрута, включително междинни спирания на зарядни станции (Send my Routes to Car), споделяне на актуалната позиция при пътуване чрез SMS и линк в реално време (Share Live Trip Status), безжично прехвърляне на воденето към маршрута от паркирането до автомобила към смартфон или Smartwatch (Navigate Door-to-Door) и свързването на контакти и адреси за директното им приемане в навигационната система (My Destinations).

Новото BMW i3S разполага и с актуализираната версия на системата за управление iDrive, при която главното меню вече се изобразява с хоризонтално подредени „плочки“ с лайф-съдържание.  А благодарение на Естественото разпознаване на гласа, произнесените на глас указания, например при търсенето на музика или телефонни номера или при диктуването на имейли и SMS-и, вече е по-бързо и прецизно. Благодарение на  всичко, което изброих дотук, новото i3 е истинско съкровище – икономично шофиране с нула вредни емисии, лесно паркиране, безопасно, сигурно и вълнуващо пътуване. Но си остава и чистокръвен Баварец – напрегнатият градски трафик не само, че не ни товари в такава степен, но придвижването в него и преодоляването на предизвикателствата му дори ни доставят удоволствие. А когато добавим и буквичката S, получаваме още повече мощ и бързина, спонтанна тяга и уверено сцепление, заради ниският център на тежестта от батериите и различното окачване.

Борислав Цаков/autoclub.bg