Жажда мъчи и Бобов дол

  • Отдавна не живея в града, но нищо не се е променило! Преди 19 г. като дойдеше водата, беше празник за „Еверест”, казва Илиана Георгиева

 

Жажда мъчи и Бобов дол от няколко дни. Жители на миньорския град заляха социалните мрежи с недоволството си от липсата на вода в юлските горещини, въпроси и коментари. Защо няма вода? Кога ще пуснат водата? Утре ще има ли вода?, пишат във фейсбук групите „Актуално в Бобов дол”, „Забелязано в Бобов дол”, „Аз обичам Бобов дол”.

„Тъй като вече няколко дни няма вода, се обърнах към „Кюстендилска вода”, които не ми дадоха адекватен отговор на въпроса защо няма вода и кога ще бъде отстранен проблемът, какъвто и да е той. Обърнах се към служител от общинска администрация и отговорът ме потресе. Те ми казаха, че има изгоряла помпа на язовир „Дяково”, заради което няма вода. От общината са се обърнали към ВиК-Кюстендил, но те най-нагло не отговорили кога ще бъде възстановена услугата „водоснабдяване”. След това са потърсили и областния управител, който е изпълняващ и длъжността председател на областната ВиК асоциация, за да даде резервна помпа, с която да се замени изгорялата, но той отвърнал, че има по-важни ангажименти! Е да попитам този областен управител, който пусна камионите да минават през града, сега какво цели? Да ни държи без вода ли? Държавата се е отказала от Бобов дол. Само кметът се бори за правата на нас, гражданите”, пише Катя Симеонова в „Актуално в Бобов дол”.

Калинка Малинова-Иванова коментира: „Може би помпата е много високотехнологична и за поправката й са необходими кадри с изключително висок капацитет и части, които са специална изработка. Иначе не си обяснявам трите дни ремонт. И като си представи човек, че хората летят в космоса”

„Хора, докога ще търпим това – да стоим без вода и никой да не дава конкретни и ясни обяснения? На мен лично ми писна!!!”, казва Пацо Митев.

„За съжаление, откакто съм напуснала Бобов дол (19 години), досега нищо не се е променило! Някога, като дойдеше водата, беше празник за „Еверест” (част от кв. „Миньор”, бел. ред.)! А сега не само и там… Жалко!”, казва Илиана Георгиева.

За коментар се обърнахме към пресцентъра на областната управа в Кюстендил, откъдето ни увериха, че ще получим отговор, но на по-късен етап. Очакваме официалното становище на управителя на областта Виктор Янев.