Милиони хора трябва да спрат приема на аспирин като превенция срещу инфаркт

Ново американско проучване съветва милиони хора, които приемат аспирин като превенция срещу инфаркт, да прекратят тази практика, предаде „Асошиейтед прес”.
Досега лекарите препоръчваха на пациентите, прекарали инфаркт, да взимат редовно ниски дози аспирин, за да предотвратят втори сърдечен удар. Но ако хората не са прекарвали инфаркт, не им се препоръчва редовният прием на аспирин като превенция срещу заболяването. От него няма полза, а аспиринът не е съвсем безвреден.
Учени от Харвардския университет установиха, че е масово разпространено взимането на този медикамент. Те изчислиха техния точен брой в САЩ – 29 милиона. Тази група е на възраст над 40 години, като 6,6 милиона го правят по свое усмотрение, без лекарско предписание.
Харвардските учени от екипа на д-р Колин О’Брайън препоръчват да се проведат консултации с джипита дали да се прибягва редовно до аспирина. Около половината от хората на възраст над 70 години, които не са претърпели инфаркт, а това прави 10 милиона души, взимат аспирин.