С пресъздадена хайдушка вечер откриват паметна плоча на Румена войвода в родното й кюстендилско село Гюешево

Румена войвода
  • На бял кон ще пристигне актрисата Зорница Попганчева, главната героиня във филма „Воевода“

 

Паметна плоча на известната хайдутка Румена войвода издигат в родното й село Гюешево. Това информира инициаторът за поставянето на паметника и председател на ВМРО-Кюстендил Георги Петров, който доуточни, че организацията е съдействала това да се случи, а голяма помощ – както финансова, така и фактологическа, са направили наследниците на Румена войвода.

Откриването на плочата, която представлява композиция, на която ще е изобразено и родословното дърво на Румена войвода, е насрочено за 27 юли, събота, от 18 часа в двора на местното читалище.

„Идеята ми е от доста време, но най-накрая успях да я реализирам. Няма как в това село да не бъде поставена плоча на тази велика жена. За откриването на паметния знак в Гюешево ще бъде пресъздадена хайдушка вечер, като в нея ще вземат участие няколко групи от различни градове в страната“, каза още Георги Петров.

В истинска атракция за всички присъстващи ще се превърне и гостуването на главната героиня от филма „Воевода“ Зорница Попганчева. Тя ще влезе на бял кон във възстановката на събитията от онова време, за да пресъздаде атмосферата от живота на войводата. Очаква се да пристигнат и наследниците на Румена войвода, които живеят в Североизточна България.

Тази година се навършват 190 години от рождението на Румена войвода, която е сред малкото жени хайдути. Всяка година почитат войводата, като в края на месец юли правят Хайдушка вечер в селото. Румена войвода е родена в село Гюешево през 1829 г. Според нейния баща Георги дъщеря му Румена се е родила в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни.