Индианско племе в Бразилия никога не е имало контакт със съвременната цивилизация

Рядко видео, което показва едно от последните неосъществили контакти със съвременната цивилизация индиански племена в Бразилия, бе пуснато, за да привлече вниманието върху заплахите за оцеляването му, предаде „Ройтерс”.
Видеото с времетраене около минута, заснето от режисьора туземец Флай Гуажажара, показва член на племето ауа, който държи в ръка нож и изглежда не си дава сметка, че е заснет. Друг член на племето държи лък и стрела. Двамата изчезват от мястото на снимките, след като забелязват, че са наблюдавани. “Видеото разкрива, че те не желаят да влязат в контакт дори с членове на племето гуажажара”, заяви режисьорът. Той е представител на племето гуажажара и членува в благотворителна организация, която оказва подкрепа на общностите туземци в Бразилия.
Племето гуажажара живее в щата Мараняо заедно с ауа, описано от организацията “Сървайвъл интернешънъл” като най-застрашеното племе в света.
Активисти увериха, че териториалните спорове са често срещани в района на обитавания от ауа резерват. Представители на гуажажара често патрулират, за да защитят тези на ауа. Видеото е заснето случайно по време на ловуване на членове на гуажажара и е част от документален филм за ауа.