Овце манекенки участваха в демонстрация за пластене на вълна в Раждавица

  • Единственият кошничар в региона бай Димчо Занев показа майсторлък при направата на кошници и опинци

 

Овце манекенки се превърнаха в истинска атракция в кюстендилското село Раждавица, където малки и пораснали деца имаха възможността да се запознаят с различни стари занаяти. Организатор на нестандартната хрумка е Етноцентър „Рубин“ в лицето на Борислав Крумов, който се е заел с нелеката задача да създаде Център за занаяти в селото.

През днешния ден втора група от дечица посетиха селото на светеца Иван Рилски, където имаха възможността да се включат в специално изградена занаятчийска работилничка. Неслучайно мястото беше избрано да е именно до 100-годишната фурна в Раждавица, която Крумов реставрира преди великденските празници. „За децата беше най-интересно опинчарството в миналото.

Единственият кошничар в региона бай Димчо Занев им показа и майсторлък при направата на кошници и опинци. Беше много забавно и в ателието на леля Николинка, която показа традицията за обработка на конопа. Всяко едно от дечицата успя да си направи собственоръчно гривна от коноп, която ще остане незабравим спомен от преживяното“, обясни още организаторът на проявата Борислав Крумов. По негови думи гостите са имали възможността за първи път да видят и овце на живо, чрез които е направена и демонстрация по стригане и пластене на вълна. „Овцете бяха страхотни. Като истински манекенки дефилираха покрай децата. Те страшно много им се радваха, а даже някои от тях искаха да си вземат по една за домашен любимец“, разказа с усмивка Крумов./ „Монитор”