Audi превръща Q3 в Coupé!

С Q3 Sportback Audi пуска на пазара компактно SUV-Coupé. Вътре се вози Alexa, а базовият бензинов мотор ще бъде електрифициран. AUTO BILD вече разгледа модела отвътре!

С Q3 Sportback Audi пуска за първи път свое компактно SUV-Coupé. Първоначално се спекулираше, че по примера на Coupé-то на Q7, което се нарича Q8, моделът ще се казва Q4. Тъй като на външен вид моделът остава близък до Q3, хората от Инголщадт са се спрели на  добавката в името Sportback. Q3 Coupé обаче се различава не само по външността си от базовия модел, от Audi са усъвършенствали инфотейнмънт системата и са електрифицирали варианта с 1,5-литров бензинов двигател.

Новият вариант на Q3 ще се конкурира с BMW X2 и Jaguar E-Pace  –  Q3 Sportback ще се произвежда я унгарския град Гьор и ще бъде в шоурумите през есента на 2019 г. Засега от Audi не са дали информация относно цената, но AUTO BILD предполага, че стартът ще е от около 80 000 лв.

Различията при дизайна си личат от поглед към модела отстрани: със своите 4,50 метра Sportback е по-дълъг с 1,6 см от стандартното Q3, като в комбинация със скосената линия на покрива отзад изглежда доста по-удължен. Тази Coupé-линия на покрива намалява височината на модела с 3 см до 1,56 метра. Същевременно Sportback е по-тесен с половин сантиметър. Coupé-то на Q3 има леко променени прагове, а при Edition One серийно в долния ръб на вратата има лого Audi. Задницата също е различна: характерен дифузьор се простира по цялата задна част. Над логото на Audi има сдържан елемент, който прави Coupé-то  да изглежда по-широко и по-динамично. Това впечатление се подсилва и от спойлера на покрива, разположен над скосеното задно стъкло.

Кокпитът на Coupé-версия на пръв поглед е идентичен с този на стандартното Q3. Когато обаче обърнете внимание към инфотейнмънт системата, ще забележите някои промени: тя има акустична обратна връзка, освен това е оборудвана с услугата на Amazon Alexa.

В Sportback можете да свързвате безжично смартфони посредством Apple CarPlay, както и да ги зареждате индуктивно. Качеството на материалите и изработката е на високо ниво, но в долната част на централната конзола все пак се забелязва евтина пластмаса. Акцентите от алкантара на арматурното табло и по вратите придават допълнителна благородна нотка на модела.

На задната седалка нещата са обичайни – има достатъчно място за краката, но заради скосената линия на покрива пространството за главите не е много щедро. Ако сте с ръст 1,80 метра, косата ви ще опира в тавана. Видимостта назад е сравнително добра. Вместимостта на багажника е 530 литра, а ако преместите в най-предна позиция регулиращата се по дължина с 13 см задна седалка, ще разполагате с товарен обем от 625 литра. Максимално при сгънати задни седалки ще поберете 1400 литра.

Естествено от Audi са оборудвали Q3 Sportback с модерни асистиращи системи за водача. Системата „Audi pre sense basic“ например разпознава своевременно загубата на контрол от страна на водача и предотвратява сблъсък или подготвя автомобила и пасажерите за евентуален удар (предпазните колани се обтягат, прозорците се затварят и се активира аварийните светлини). При „Audi pre sense front“ се касае за комбинация от система за предупреждение при сблъсък и асистент за аварийно спиране. Освен това има базирана на радар система за предупреждение за напречно движещи се автомобили, асистент за смяна на пътната лента и система за адаптивно регулиране на скоростта. При необходимост Sportback може да паркира/излиза от мястото почти сам, като водачът избира единствено предавката, дава газ и натиска спирачката. Инфотейнмънт системата с 10,1-инчов тъчскрийн на MMI ни е позната от Q3, сега дава акустична обратна връзка и владее типичните за Audi онлайн услуги. Изцяло ново е интегрирането на Alexa. Посредством услугата на Amazon можете да стриймвате музика и да правите поръчки. Посредством функцията „Smart Home“ можете например от Q3 Sportback да спускате щорите в хола и и да гасите светлините.

От Audi предлагат за Q3 Sportback два бензинови и два дизелови двигателя. Всички моторизации отговарят на нормата за вредни емисии Euro 6d-TEMP. Базовата версия е разполагащият със 150 к.с. 1,5-литров TFSI бензинов мотор (35 TFSI). Трансмисията му е 6-степенна механична, а задвижването – предно. Посредством система за изключване  на цилиндрите се редуцира разхода на гориво.  Над него е временната топмоторизация 45 TFSI, прия която става дума за 2-литров 4-цилиндров турбомотор с 230 к.с. При тази версия серийни са двойното задвижване quattro и 7-степенната S-Tronic автоматична трансмисия. Базовият дизелов агрегат (35 TDI) е с работен обем от 2 литра и разполага също както и по-малката бензинова машина със 150 к.с. Опционално той се предлага с 4х4. Последното е стандарт при варианта със 190 к.с. на турбодизеловия агрегат (40 TDI). На малко по-късен етап хората от Инголщадт ще въведат електрифицираната версия на 35 TFSI, която серийно е оборудвана със 7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя. Мекият хибрид е свързан с 48-волтова бордова мрежа и задвижван от ремък стартер-генератор, който зарежда ток в малка литиево-йонна батерия. Освен това допълнително се генерира електроенергия чрез рекуперация. Въпреки, че информация за хибридната версия все още е със 150 к.с., посредством подпомагането от електрическа машина автомобилът ще може да ускорява по-бързо и да спестява до 0,4 л/100 км. Серийно Q3 Sportback е оборудван с доплащащото се иначе прогресивно управление. То е по-директно и подобрява управляемостта по пътища със завои, както и в града. Опционалното и адаптивното регулиране на амортисьорите завършват гамата на екстрите на SUV-Coupé-то от Инголщадт.

 

Източник: autobild.bg