След като село Бистрица остана без вода, за малко да остане и без река

Природозащитникът Симеон Симеонов с болка гледа към  пресъхналото корито на бистришката река.

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски, който е в платен отпуск, изтича до шефа на ВиК инж. Илия Илиев и три пъти слиза в коритото на река Бистрица да проверява има ли проводимост на водата в река Бистрица, след като десетина бистричани го вдигнаха по тревога, че водата в реката е силно намаляла.

Кметът Огненски: От дупнишкото водно дружество пълниха резервоара с питейна вода, който е защитена и охранявана зона и се намира в планинската част на селото. Затова по-голяма част от водите на река Бистрица при водохващането бяха за пълненето с питейна вода. При водохващането водата на река Бистрица се дели на две – за резервоара и за реката. Резервоарът е напълнен и проводимостта на реката е под контрол, успокои съселяните си кметът Кирил Огненски.

Сега сме юли месец и август се очертава да бъде сух месец, важно е да осигурим питейна вода, допълни Огненски.

Река Бистрица над моста в село Бистрица вчера

Според кмета шефът на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев също се е запознал със ситуацията на място.

За опасност от екологична катастрофа в река Бистрица алармира природолюбителят от село Бистрица Симеон Симеонов.

Техниците на водното дружество вероятно са спуснали шлюзовете до долу и почти спряха реката под допустимия минимум, тревожи се с основание Симеон Симеонов. Дебитът на реката е обезпокоително намалял. Загинаха рибките, които бистричани хранехме от моста. Освен това ни заплашва и епидемия, защото тридесет и шест къщи в село Бистрица изливат фекалните си води в реката и може всеки момент да плъзнат и зарази, твърди екозащитникът Симеонов, който е и председател на местното читалище „Светлина 1927”.

Кметът Огненски потвърди, че има къщи, които изливат фекални води в реката, което е недопустимо, но увери, че работели по този въпрос с община Дупница и че щели да намерят решение

Симеон Симеонов се опасява, че водата в реката е под минималния дебит, който е от 0,59 л в секунда. Флората и фауната на реката загиват, тревожи се Симеонов. Той показа на моста на реката в селото в какво плачевно състояние е пресъхналата река Бистрица. Симеон Симеонов живее в къща на десния бряг на реката и тя му е любимо място от дете. Вестникът ни писа преди дни и за авария, която остави част от Бистрица без вода.