• Тази година курбанът е един от най- големите, имаше хора от близко и далече, похвали се кметът Пламен Илиев, който се хвана на селското хоро

 

Курбан за здраве бе раздаден по повод Илинден в кюстендилското село Соволяно. За него майстор- готвачът Асен Димитров сготви 3 овце и един овен, а курбана беше осветен от отец Иван Янчовичин и раздаден на присъстващите. Повече от 400 души бяха изпълнили двора на черквата „Свети Теодор Тирон”, а отец Янчовичин отслужи водосвет за здраве на цялото село.

„Курбанът в нашето село е традиционен за празника на Свети Илия. Организатори на проявата са кметството в село Соволяно, църковното настоятелство и всеки един жител на населеното място участва, кой с каквото може. Именно дарители от местни хора осигуриха животните за вкусната гозба“, каза кметът на Соволяно, Пламен Илиев. Той с гордост сподели, че тази година курбанът за Илинден е бил един от най- големите, като са дошли хора от близко и далече на всякаква възраст.

„Курбана ни уважи и кметът на община Кюстендил Петър Паунов, общинските съветници Огнян Атанасов и Валери Йовев. На всички присъстващи раздадохме и жито, и питка. За доброто настроение на всички се грижеше състав, който вдигна почти всички на дълги хора“, каза още Пламен Илиев и показа, че освен добър кмет, е и майстор на известното в кюстендилски край – селско хоро.

Храмът „Св. Теодор Тирон“, в чийто двор бе курбанът e строен през 1834 година, а на Илинден преди година бе осветен, след основен ремонт. Има нова камбанария с 180-килограмова камбана. Направени бяха на светата обител нов покрив, нова мазилка, нов калдъръм, нова чешма