Момче сряза крака си на скара от преливника на басейна в парка в Дупница

  • Майката на 14-годишния И.: Детето беше в шок, не ме позна, от управата на плажа не са му помогнали, адекватно е реагирал само лекар от „Пирогов”, който е бил там случайно, ще подам жалба в съда

  • Концесионерът Миглена Първанова: Направили сме необходимото, плажът е безупречно чист и поддържан

  •  Управителят Иво Мутафчийски: Лично аз се обадих на тел. 112 за „Бърза помощ”

  • Спасителят Цветан Бански: Завързах над раната, за да не тече кръв, и я покрих. След това медицинският щаб си оказа помощта

 

Момче от Дупница е пострадало на басейните в градския парк „Рила”. 14-годишният И. К. Д. е закаран по спешност в болница, след като на излизане от големия басейн наранил тежко крака си. За инцидента сигнализира майката на пострадалото дете, която е изключително притеснена заради случилото се.

Табела на входа забранява на деца до 10 г. да влизат в басейните без придружител.

„Съжалявам за неприятния повод, по който ви пиша, но искрено се надявам да цитирате този инцидент и по този начин да предпазим и други хора. На 23.07.2019-а към 16,45 часа получих обаждане от номера на малкия ми син. Оказа се, че с мен говори медик от ЦСМП-Дупница. Причината за транспортирането му към болницата беше инцидент, който се е случил на басейните в парка. При излизане от басейна детето стъпва на счупен и неремонтиран преливник, като по този начин срязва жестоко крака си в областта на подбедрицата. Няма да коментирам в какъв шок беше докаран в болницата и какво изтърпяхме. Детето е в болница с десетина шева на крака, комоцио и тотален шок. Никой от управителите не се е намесил да помогне в този момент. Искрено се надявам да си поправят басейна, защото и по-тежки инциденти може да има. Ще си подам жалба със сигурност, защото алчността и небрежността на тези хора донесе на детето и семейството ми много негативи”, оплаква се Биляна Георгиева в писмо до „Вяра” от сряда. Майката бе написала още: „Не мога да си обясня как е възможно да взимат пари за вход на хората, а не си поддържат съоръженията…! Това е тотално безхаберие. Нямам информация някой от управителите да е проявил интерес какво се е случило.

Това най-много ме амбицира, че този инцидент е игнориран. Радвам се, че детето ми е в добро общо състояние и не се е случило нещо по-сериозно”.

В четвъртък репортер на вестника разговаря на място с управителя на басейните Иво Мутафчийски и спасителя, който е бил на смяна по време на инцидента, и по телефона – с управителя на софийската фирма „Ивиком 2002” ЕООД Миглена Първанова, стопанисваща общинските басейни на концесия.

„Не съм била на място и не съм видяла какво се е случило, но разговарях с управителя и спасителя. Момчето се е наранило, излизайки от басейна, на решетките. Предполагам, че е стъпило по-силно и решетките са се разделили. Спасителят и управителят веднага са реагирали”, каза Миглена Първанова. Според нея не отговаря на истината твърдението, че от управата на обекта не са помогнали. „Това абсолютно не е вярно. На място имаме аптечка, заредена с най-необходимите неща за оказване на първа помощ. Превързали са детето и веднага са извикали линейка. Спасителят е перфектно момче. Отговорен, трети сезон е при нас. На басейните има четирима спасители, двама от които на големия басейн. Те постоянно предупреждават децата да внимават, да не скачат. И в случая са реагирали адекватно. Майката на детето работи в Лефтеровата болница, лично се обадих и питах дали е там детето, дали се налага да ходи в друга болница”, обясни Първанова. Концесионерката изрази недоумение за това, че родители на 11-годишни деца ги пускат сами на плажа. „На входа сме поставили табела, че в басейните е забранено влизането на деца до 10 г. без придружител. Ние нямаме право да върнем децата”, коментира Миглена Първанова.

Басейнът в парк „Рила”

По-късно се обади и допълни: „Надявам се да сте видели и хубавата страна на плажа и басейните, след като сте били там заради инцидента. При нас входът е само 3 лв. На фона на това, че в „Котвата” в Сапарева баня е 20 лв. Само срещу 3 лв. хората, които идват, получават качествено обслужване, басейн с олимпийски размери. Душовете работят винаги, тоалетните също. На плажа има безупречна чистота, всичко се поддържа и чисти. Всяка сутрин се мери температурата на водата. Всяка година в началото на сезона се проверява дърво по дърво, пирон по пирон. Всичко се преглежда, лакира. Над 10 дка са тревните площи, които се косят. Всеки, който дойде след 18 часа, може да плува безплатно. Всяка година децата от юндом ползват басейните и плажа безплатно. Сега организирахме и курс по плуване за децата, поканих треньорка от Бургас да го води, абсолютно професионално. Има фитнес уреди, които се ползват без пари.

Вчера решетката на преливника на мястото на инцидента бе в изправно състояние.

Проблемът е там, че родителите пращат децата на плажа, защото е евтино, но ги оставят без надзор. Идва придружител – родител или баба, дядо, и иска да го пуснем на плажа, без да плаща за вход. Придружителите не искат да плащат. А къде може да отиде едно дете срещу 3 лв.? И в детски кът не може да отиде. По-нагоре в парка има надуваем замък, мръсен, който се ползва срещу 3 лв. за 15 мин. Видяхте ли го? Няма от какво да се притесняваме. Каквото е трябвало, сме направили за детето. То не е оставено само да му тече кръв. Било е с приятелчета, с които управителят е разговарял на спокойствие, след като линейката го е закарала. Разбирам притесненията на майката, но такива неща се случват. Това все пак са деца. На басейните викат, скачат, блъскат се. Ние не можем да ги изгоним, не можем да им кажем: „Излезте от тоя басейн, елате в другия”. Наистина не знам защо са се разделили тези решетки. Те са на най-голямата фирма, предлагаща всичко за басейните. Всички кранове, помпи, които са сменени, са на тази фирма. Дай, Боже, бързо да се възстанови детето. Ние сме направили необходимото. Извикали са „Бърза помощ” на 112 и са го закарали в болница. Ако е имало нужда от по-добра болница, аз не мога да го закарам. Не мога да карам чуждо дете в София, макар и да знам, че там може да получи по-добро лечение”.

„Видях, че това дете е паднало и вика. Изтичах с аптечката. Имаше плажуващ човек от „Пирогов”, който също ми оказа помощ. Трети човек се обади на „Бърза помощ”. Линейката пристигна и го закара”, обясни спасителят Цветан Бански. По думите му в момента пострадалото дете не е плачело, а по-скоро било паникьосано. На въпроса дал ли е първа помощ на детето, 20-годишният спасител отговори: „Завързах над раната, за да не тече кръв, и покрих раната, за да не се вижда. След това медицинският щаб си оказа помощта”.

Защо е допуснато да има неизправен преливник и случилото се с момчето, бе въпросът към управителя. „Всичко е обезопасено, ремонтирано. Момчето как е излязло, нямам представа, за да се счупи”, каза Иво Мутафчийски. Той поясни, че лично се е обадил на тел. 112. Мутафчийски също отрече казаното от майката, че от управата не са се поинтересували от съдбата на детето. „Няма такова нещо. След това се обадихме на шофьора на линейката Манол Манолов. Питахме го къде го е закарал и какво е състоянието му. Казаха ни, че всичко е нормално”, заяви Мутафчийски. И допълни: „Ще помогнем финансово на родителите, ако се налага, за лечението на детето”.

В отговор на въпроса в какво състояние са заварили решетката, спасителят Бански каза: „Решетката се беше разместила. Как е станало това разместване, не знам. Ние веднага сложихме едно дърво, докато се отремонтират нещата”. Управителят и спасителят не разрешиха да бъдат снимани.

Част от решетките

След разговора с Миглена Първанова, Иво Мутафчийски и Цветан Бански разговаряхме и с майката на пострадалия.

„Преливникът не е бил ремонтиран адекватно. Не е бил поставен стабилно. Защо скарите не са били фиксирани, за да не се разделят? Това се случва на стълбите на басейна, откъдето се влиза и излиза, на динамично място и то трябва да се наблюдава. От медицинския екип разбрах, че на преливника е имало парче пластмаса и дърво. Това е уникална небрежност. Престъпна небрежност. Те не са реагирали така, както е редно. Не са си свършили работата. В басейна е имало лекар от „Пирогов” и само той е реагирал адекватно. Той взема детето, измива го на душовете, праща другите деца да търсят спасителите. Те чак тогава идват. Това е незаинтересованост.

Детето беше в шок. То не ме позна. На скенера излиза изменение. Не можеше да се разбере комоцио ли е, какво е. Не ми се мисли, ако стигнем до неврохирургия. Сега не спира да пита дали ще умре. Въпреки че не сме му казали за резултатите от скенера, той е голям и разбира, досеща се. Въпреки всичко нямаше да се оплаквам пред медиите и да коментирам. Но най-много ме амбицира това, че абсолютно никой от управата до този момент не ми се обади да се поинтересува за детето. Подразни ме отношението им. Затова не си премълчах. Няма да е честно спрямо останалите хора, защото и друг може да пострада. Това е безхаберие. Няма нужда да ми предлагат пари за лечение. Не искам нищо от тях и няма да ги търся. Най-вероятно ще подам жалба в съда. И няма да се съглася на извънсъдебно споразумение, каквото, предполагам, ще предложат. Ще постъпя по законовия ред, а не да дадат пари и да се оправдават. Ако някой пострада фатално там, колко пари ще дадат? Колко струва човешкият живот? Не ги оправдава това, което казват”, коментира Биляна Георгиева.